4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Bancile isi ciupesc debitorii la curs

Bancile isi ciupesc debitorii la curs

»  Multi dintre cei care s-au bucurat initial de dobanzile mai mici ale creditelor "exotice" au descoperit ca bancile se revanseaza la casele de schimb valutar.
»  Daca exista solutia cumpararii francilor elvetieni de la alta banca sau casa de schimb nebancara, cei care s-au indatorat in forinti sau… yeni nu au prea multe alternative.

Data stelara 9 septembrie 2009, jurnalul capitanului Picard, debitor in CHF:
"Curs de schimb BNR: 2,24 lei/franc elvetian. In galaxia Bancpost, romulanii vand francii elvetieni cu 2,3250 lei. Daca mai manevreaza mult cursul, ma teleportez la biroul de credit intergalactic". Lasand gluma la o parte, multe banci urca artificial costul creditelor afisand cursuri neprietenesti la casele de schimb. La ce bun sa te bucuri ca ai prins o dobanda anuala efectiva (DAE) mai redusa decat in cazul imprumuturilor in lei sau euro, cand dai repede inapoi diferenta prin cursul de schimb? In cazul de mai sus, Bancpost percepea o prima de peste 3,5% fata de cursul oficial, mizand poate pe faptul ca la sume mici, nu toti debitorii se mai deranjeaza sa caute un curs mai bun la ghiseele altor banci. Un credit de nevoi personale din oferta bancii ajunge la o DAE de 20% daca adaugam si costurile conversiei leu-franc elvetian "in house", ceea ce nu mai aduce a imprumut ieftin nici din avion.

 

Un curs aberant am gasit si la Banca Transilvania, desi in acest caz exista scuza inexistentei creditelor in CHF in oferta actuala a bancii. Pe 9 septembrie, cine avea chef sa achizitioneze moneda elvetiana o gasea la casele de schimb ale bancii la …2,5 lei, cu peste 10% peste cursul oficial al BNR.
Ne gandim in acest context ce s-ar fi intamplat cu debitorii in…yeni japonezi, Banca Romaneasca avand la un moment dat in oferta un astfel  de imprumut. Unde ar fi alergat sa cumpere yeni daca nu le-ar fi convenit cursul de schimb? Daca pentru imprumuturile in euro pe termen lung, exista speranta adoptarii monedei unice europene in Romania in urmatorii ani, astfel incat riscul valutar sa fie eliminat (atentie, nu este exclus sa asistam la ajustari mai agresive in acel moment la nivelul paritatii leu-euro!), cei care mizeaza pe valute exotice pot fi loviti din mai multe parti.

Mai intai, pot pierde din arbitrariul cu care finantatorul stabileste cursul la casa de schimb, apoi vor simti orice diferenta de ritm la nivel "macro" intre economia autohtona si cea din tara de origine a valutei creditului. Nu ignorati nici costurile ce ar putea rezulta din schimbarea politicii monetare si majorarea dobanzilor de referinta in Elvetia, Ungaria, Japonia etc.

Cele mai citite

Motivul pentru care Erling Haaland ar putea face închisoare

Erling Haaland, celebrul atacant norvegian de la Manchester City, ar putea risca o pedeapsă cu închisoarea în Elveția, conform publicației Blick. Motivul pentru care Erling...

Mark Rutte, secretarul general al NATO, l-a vizitat pe Donald Trump în Florida

Mark Rutte, secretarul general al NATO, a efectuat o vizită la președintele ales al SUA, Donald Trump, la reședința acestuia din Florida, potrivit surselor...

ONG-urile cer politicienilor să protejeze facilitățile fiscale: „Ne temem pentru viitor”

Organizațiile non-profit din România au lansat un apel către clasa politică, solicitând o poziție publică și transparentă cu privire la legislația care sprijină sectorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă