» Pretul unciei de aur doboara record dupa record. Ieri, pe piata londoneza, cotatiile se apropiau de 1.050 dolari pe uncie dupa ce marti, aproape de finalul sedintei, traderii au vazut doborat recordul istoric de pret, de aproape 1.034, stabilit in primavara anului 2008.
Predictia de dupa trecerea peste pragul psihologic de 1.000 dolari pe uncie se dovedeste corecta. Analisti din piata metalelor spuneau in urma cu o luna ca, daca pretul se va mentine cateva zile la rand peste acest nivel psihologic, atunci cresterea cotatiilor va continua si aurul va pune la incercare pretul-record inregistrat in 2008. Tehnicienii de la Barclays Capital, citati de agentia de stiri financiare Bloomberg, recomandau ieri pastrarea asa-numitelor pozitii long. Adica investitorii care au cumparat deja inaintea acestor noi recoduri ar face bine sa nu vanda inca, ci sa mai astepte. Pana la ce pret insa?
Analistii de la Barclays sugereaza ca o prima piatra de incercare ar fi chiar nivelul de 1.050 dolari pe uncie si tot ei sunt de parere ca acest nivel ar fi unul foarte conservator. Urmatorul, ceva mai optimist, ar indica un pret de 1.370 dolari, iar cel mai optimist ar fi chiar de 1.500 dolari pe uncie. Jordan Kotick, seful global al analistilor tehnici de la Barclays, explica ieri intr-o nota scrisa pe e-mail ca pretul s-ar putea consolida, in urmatoarele saptamani, la peste 1.020, dupa care ar tinti catre 1.120 si chiar mai sus, spre finalul anului.
Pentru o imagine mai clara insa, evolutia cotatiilor metalului galben trebuie pusa in relatie cu principalele monede ale lumii. Dolarul american – la care se raporteaza cotatiile unciei – a dat tot mai multe semne de slabiciune in ultimele zile, iar ingrijorarea cea mai mare a investitorilor e legata de inflatie, in ciuda unor semnale pozitive din ultima vreme de pe Wall Street. Exista temeri legate si de datoria Statelor Unite: un pietroi de 7,1 trilioane dolari, pe care guvernul american le-a imprumutat ca sa scoata economia din criza. Suma mareste rezervele investitorilor fata de dolar, care, potrivit Bloomberg, a pierdut mai mult de 6% fata de un cos format din sase valute majore de pe piata monetara globala.
Anul acesta, teama ca banii isi pierd si mai mult din valoare si ca cel mai bun refugiu ramane tot metalul pretios, nu hartiile tiparite de guverne, s-a vazut cel mai bine in februarie. Calculate in euro si lire sterline, de exemplu, cotatiile au atins atunci maxime istorice, iar achizitiile de aur fizic pentru investitii (monede, lingouri) au inregistrat cresteri in primul semestru.
Rupti, practic, de piata aurului, investitorilor romani li s-a oferit doar de putin timp posibilitatea de a investi fizic in metalul pretios. Piraeus Bank este singura banca ce vinde monede si lingouri din aur in gramaje care nu presupun sume inaccesibile cumparatorilor de retail. Potrivit bancii, lingourile sunt din aur de 24 de carate, intre 5 grame cel mai mic si 1 kg cel mai mare, iar monedele sunt de provenienta britanica, din aur de 22 de carate, cu o greutate standard de 7,98 grame. Cumparatorul isi poate lua aurul acasa ori il poate pastra in seifurile bancii. Oferta include si asa-numitul "cont de aur", care nu presupune obligatoriu cumpararea fizica, ci creditarea unui cont cu echivalentul contravalorii in aur.