5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Aurul bate iarasi mia

Aurul bate iarasi mia

» Aurul s-a apropiat tot mai mult, in ultimele zile, de recordul istoric absolut, inregistrat in urma cu 18 luni, cand, in timpul sedintei de tranzactionare (intraday), doar 10 centi au lipsit ca pretul unciei sa atinga 1.034 de dolari.

Startul de marti, de 1.004,5 dolari la fixing-ul matinal de pe piata londoneza, a pus lumea traderilor pe jar. Depasirea pragului psihologic de 1.000 de dolari se prefigura inca de foarte devreme, de pe piata asiatica, iar semnale ca spargerea (breakout-ul) va avea loc curand aparusera chiar din primele zile ale lunii septembrie. In primele patru sedinte de tranzactionare cotatiile castigasera peste 30 de dolari pe uncie, la preturile de inchidere, iar primele doua zile din aceasta saptamana aveau sa confirme ca mica goana ce a adus 6 zile consecutive de cresteri inca nu s-a incheiat. Marti, fixingul londonez de amiaza, cel care da, de fapt, inchiderea zilei de tranzactionare, a oferit taurilor ceea ce asteptau: o inchidere cu 75 de centi peste pragul decisiv de 1.000 de dolari pe uncie. Daca inchiderile din zilele urmatoare se mentin peste mia de dolari, sunt sanse, spun analistii, ca trendul de crestere sa caute un nou maxim istoric.

Ce a impins pretul metalului galben peste nivelul cu trei zerouri? Din comentariile observatorilor pietei ar rezulta ca e vorba de o combinatie de factori in care miscarile speculative si starea emotiva a investitorilor au avut un rol important.
Unii ar spune determinant chiar. Jon Nadler, unul dintre analistii de pe piata aurului, remarca, de pilda, ca deschiderea unei pozitii de cumparare de aproape 600 de tone a fost primita cu nervozitate de catre cei care priveau oricum incordati ecranele cu preturi si volume. Asemenea cantitati sunt, de regula, atribuite investitorilor institutionali, adica fondurilor axate pe aur, iar cand institutionalii fac asemenea miscari ample, restul lumii nu prea mai are timp de stat pe ganduri. Cine a investit in aur de la inceputul anului are acum un moment excelent pentru marcarea profitului la randamente de 13-15% in doar 8 luni.

Castigul e totusi ponderat de faptul ca iesirea se face pe o moneda americana (1,4535 pentru un euro) aflata aproape de cel mai mic nivel din ultimul an. De altfel, legatura dintre metalul galben si moneda americana este adesea foarte directa: cand dolarul slabeste sau este asteptat sa slabeasca, investitorii se refugiaza pe aur, socotit o buna umbrela impotriva inflatiei sau a incertitudinilor economice. O alta ipoteza leaga refugiul pe aur de bursa: raliul inceput in primavara ar fi pe sfarsite, iar cei care marcheaza deja profiturile, pentru ca intuiesc o viitoare corectie, muta banii din vanzarea actiunilor pe metalul pretios.

Cateva date despre cerere si oferta sustin mai degraba ideea unei cresteri conjuncturale, fara fundamente prea solide. Statisticile Consiliului Mondial al Aurului (WGC) arata o scadere cu 9% a cererii globale, in trimestrul doi, pe fondul preturilor ridicate si al recesiunii care au descurajat achizitiile de bijuterii, mai cu seama in India, cel mai important consumator mondial. Scaderea cererii a fost temperata totusi de celalalt segment, al investitiilor cu baza pe aur, si de cumparaturile chinezilor, care au depasit 72 de tone in trimestrul al doilea.
Dinspre partea productiva nu sunt modificari de natura sa influenteze decisiv raportul cerere/oferta. O analiza Reuters arata ca stocurile de aur de la suprafata (in jur de 158.000 de tone) sunt de 60 de ori mai mari decat productia miniera anuala, asa incat pretul este mai degraba pus in miscare de factorii de la suprafata decat de cei din subteran.

Cele mai citite

Avertizare meteo: Cod galben de ninsori viscolite și polei în sud-estul României

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben pentru ninsori viscolite și polei în județele Tulcea, Constanța, și partea de est...

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...

Piața rezidențială în 2024: Creștere a cererii și noi proiecte în București

Anul 2024 a adus o evoluție pozitivă pentru piața rezidențială, datorită condițiilor mai atractive de accesare a creditelor ipotecare comparativ cu 2023. Cu toate...
Ultima oră
Pe aceeași temă