-1.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Asociaţia care reuneşte recrutorii din România

Asociaţia care reuneşte recrutorii din România

Marius Pănuţă spune că înfiinţarea unei asociaţii a recrutorilor era absolut necesară în condiţiile în care specialiştii în resurse umane din România nu colaborează între ei, iar în domeniul recrutării nu există o legislaţie clară. Primul eveniment al Asociaţiei Recrutorilor din România a fost organizarea unei conferinţe de profil, urmând ca în toamnă să aibă loc workshop-ul „Change the Law”.

Mai mult, Marius Pănuţă invită în Asociaţia Recrutorilor pe care o conduce cel puţin până în toamnă pe toţi profesioniştii din resurse umane care doresc să fie în permanenţă la curent cu noile tehnici de recrutare şi care vor să aibă acces la studii de piaţă în domeniul recrutării puse la dispoziţie de companiile de recrutare.

Primul obiectiv al Asociaţiei Recrutorilor din România a fost organizarea unei conferinţe naţionale care să adune cât mai mulţi recrutori. De ce aţi organizat acest eveniment?

Într-adevăr, Conferinţa Naţională a Recrutorilor 2011 a fost primul obiectiv al asociaţiei. Organizarea acestui eveniment a venit ca răspuns la dorinţa recrutorilor pentru înfiinţarea unei asociaţii sau a unei organizaţii care să-i poată reprezenta şi ajuta în diverse probleme legislative. În plus, am simţit nevoia organizării unei astfel de conferinţe din cauza lipsei unei interacţiuni între recrutorii din România şi a unei legislaţii clare în domeniul recrutării. Nu în ultimul rând, prin acest eveniment, am dorit să dezvoltăm sistemul de recrutare din România.

Care au fost concluziile conferinţei?

Principala concluzie a fost că există un mare deficit legislativ în domeniul recrutării. Prin urmare, trebuie foarte multă muncă şi presiune asupra autorităţilor pentru a ajunge la o legislaţie clară pentru acest domeniu.

Mai devreme, vorbeaţi de existenţa unei slabe interacţiuni între recrutorii din România. Care sunt motivele existenţei acestui fapt?

Aici putem vorbi despre neînţelegerea a ceea ce numim concurenţă. În timp ce există o interacţiune între recrutorii români şi cei străini, reprezentaţi de specialiştii care activează în agenţiile din străinătate, între recrutorii care lucrează în România, interacţiunea lipseşte cu desăvârşire.

În ce mod va influenţa cariera unui specialist în resurse umane afilierea la Asociaţia Recrutorilor din România?

Cei înscrişi în asociaţie vor fi în permanenţă la curent cu noile tehnici de recrutare. În plus, ei vor avea acces la studii de piaţă în domeniul recrutării puse la dispoziţie de companiile de recrutare. Nu în ultimul rând, vor avea ocazia să interacţioneze cu specialişti de elită din domeniul recrutării.

Cine se poate înscrie în cadrul asociaţiei?

Orice recrutor din România. Poate fi membru al asociaţiei orice persoană cu vârsta de peste 18 ani, care se angajează să respecte statutul asociaţiei. Membrii pot fi persoane fizice sau persoane juridice care activează în domeniul resurselor umane. Doritorii se pot înscrie completând formularul de pe site-ul www.recrutori.com. De asemenea, trebuie menţionat că pot face parte din cadrul Asociaţiei Recrutorilor din România şi alte asociaţii sau cluburi de profil. Deplinătatea dreptului de membru îl va da preşedintele asociaţiei în conformitate cu reglementările asociaţiei.

Ce se va întâmpla în cadrul asociaţiei?

În cadrul asociaţiei, se vor organiza întâlniri lunare între recrutori şi se va dori în permanenţă găsirea de soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului de recrutare din România. Mai mult, se va urmări susţinerea de parteneriate între recrutori şi găsirea de soluţii pentru problemele pe care le au românii plecaţi la muncă în străinătate.

De unde aţi preluat ideea înfiinţării acestei asociaţii?

Din Uniunea Europeană şi din Statele Unite ale Americii. Iniţial, ideea principală mi-a fost dată de un colaborator din Franţa care m-a întrebat dacă există în România o asociaţie de recrutori. Cum la acel moment nu exista, m-am hotărât să mă documentez mai mult despre ceea ce face o astfel de asociaţie într-o ţară precum Franţa. Apoi, am citit mai mult şi despre asociaţiile din Anglia şi SUA. Am aflat lucruri extraordinare şi am hotărât împreună cu câteva site-uri de recrutare să înfiinţăm Asociaţia Naţională a Recrutorilor.

În ce măsură v-aţi gândit la crearea unui cod etic intern?

Existenţa unui cod etic presupune un număr mare de membrii, şi o viziune clară a unui grup.

Ce abilităţi trebuie să aibă un recrutor pentru a putea profesa? Pentru cine este această meserie?

Un bun recrutor are nevoie de fler şi intuiţie pentru a putea vedea ce se ascunde în spatele aparenţelor, să-şi dea seama de potenţialul ascuns al fiecărui candidat. În plus, un recrutor are nevoie de talent în descoperirea persoanei potrivite pentru echipa sa şi să ştie să plaseze cei mai buni candidaţi pe posturile care li se potrivesc cel mai bine. Succesul companiei lui depinde în mare măsură de selecţia pe care a făcut-o printre candidaţii lui. Un bun recrutor trebuie să aibă o experienţă vastă în domeniu.

Pentru a-i putea selecţiona pe candidaţi, recrutorul trebuie să aibă experienţă practică în domeniu. Un bun recrutor trebuie să răspundă pentru succesul sau eşecul unei organizaţii. Procesul de identificare şi angajare a personalului nu este unul foarte simplu şi nu oricine este capabil să o facă bine. Prin urmare, recrutorii care nu au o instruire prealabilă în domeniul în care activează şi care nu au acumulat o experienţă profesională suficientă vor fi lipsiţi de fler în alegerea celor mai buni candidaţi.

Din afară, activitatea unui recrutor este văzută ca un continuu maraton de interviuri de angajare în căutarea candidatului ideal pentru client. Doar la asta se limitează sarcinile unui specialist în recrutare?

Este foarte adevărată partea referitoare la maraton, doar că nu există o singură „cursă”. Prima cursă începe în momentul postării locului de muncă, apoi începe o nouă cursă, respectiv selectarea aplicanţilor, iar ultima cursă este interviul, practic finalul maratonului.

Ce evenimente veţi mai organiza anul acesta în cadrul asociaţiei?

Următorul eveniment va avea loc în luna septembrie. De asemenea, vom organiza întâlniri din două în două luni. Asociaţia nu poate exista decât prin evenimente.

Câţi membri numără asociaţia şi cam ce procent reprezintă din totalul recrutorilor din România?

Asociaţia Recrutorilor din România numără 130 de membri iar procentul este greu de calculat, pentru că nu deţin o evidenţă clară a numărului recrutorilor.

Dumneavoastră cum aţi ajuns recrutor şi ce v-a determinat alegerea acestei meserii?

Datorită studiilor pe care le am în domeniul resurselor umane, am ales să continui ce am învăţat. În acest moment, am acumulat experienţa necesară prin care pot spune numai privind în ochii un candidat dacă el va fi acceptat de manager sau nu. Îmi place mult să dau încredere candidaţilor tineri. Un alt argument pentru care am ales acest drum este acela că îmi place enorm de mult să comunic cu oamenii.

Ce avantaje şi dezavantaje presupune desfăşurarea unei activităţi în domeniul resurselor umane?

Această activitate îţi oferă satisfacţia de a rezolva deficitul de personal dintr-o companie prin găsirea „omului potrivit la locul potrivit”. Mai mult, ai responsabilitatea asumării succesului, dar şi al eşecului, şi poţi crea identităţi. Ce poate fi mai frumos decât să-ţi pui amprenta în viitorul unei persone? Pe de altă parte, pot spune că minusul meseriei de recrutor este riscul de a angaja candidaţi care, ulterior, nu dovedesc sau nu se pot menţine la potenţialul înalt pe care l-au demonstrat în timpul procesului de selecţie.


Drepturile membrilor

să beneficieze de toate serviciile şi facilităţile pe care Asociaţia Recrutorilor din România le pune la dispoziţia membrilor săi.

să participe la acţiunile şi manifestările organizate de Asociaţia Recrutorilor din România, putând să-şi exprime punctul de vedere asupra problemelor discutate.

să solicite şi să consulte statutul Asociaţiei Recrutorilor din România şi orice alt document pe care asociaţia îşi bazează activitatea (standarde, regulamente, materiale informative etc).

membrii activi au dreptul să aleagă şi să fie aleşi în conducerea Asociaţiei Recrutorilor din România.

să participe la şedinţele în care se analizează activitatea lor ca membri.

Obligaţiile membrilor

să cunoască statutul Asociaţiei Recrutorilor din România şi să-l respecte.

să nu lezeze, prin acţiunile lor, drepturile sau intersele Asociaţiei Recrutorilor din România sau ale celorlalţi membri.

Workshop-ul „Change the Law”

Asociaţia Naţională a Recrutorilor din România organizează pe 19 septembrie workshop-ul „Change the Law”. Principalele motive pentru existenţa acestui seminar sunt lipsa de informare asupra modificărilor aduse Codului Muncii, lipsa unei legislaţii în domeniul recrutării, problemele legate de acreditarea recrutorilor şi nevoia dezvoltării unui sistem legislativ de recrutare din România.

Workshop-ul se adresează strict recrutorilor care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României şi îşi doresc să afle mult mai multe despre problemele legislative din domeniu.

Beneficii

Aflarea noutăţilor legislative din domeniul recrutării;

Interacţionarea cu cei mai importanţi recrutori din România;

Înscrierea în Asociaţia Naţională a Recrutorilor din România;

Dezvoltarea de parteneriate impresionante.

Înscrierea se face pe site-ul www.recrutori.com, iar taxa de participare este de 50 de euro.

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Armenia și SUA au semnat acordul privind parteneriatul strategic

Armenia și Statele Unite au semnat un acord privind parteneriatul strategic, cu prilejul unei întrevederi, la Washington, între secretarul de stat al SUA Antony...

Coreea de Sud ar putea colabora cu Kievul pentru transferul soldaților nord-coreeni capturați de Ucraina

Ministerul de Externe al Coreei de Sud anunță că va colabora cu Ucraina dacă soldații nord-coreeni capturați cer să defecteze, scrie Kyiv Independent. Declarația...

Tudorel Toader: Călin Georgescu ar trebui și va putea să candideze și românii să voteze

Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, spune Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile...
Ultima oră
Pe aceeași temă