14.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Antrenor pentru carieră

Antrenor pentru carieră

Sprijinirea persoanelor pentru a-şi găsi şi implementa metode eficiente de a obţine rezultatele pe care le doresc, fie că este vorba de viaţa profesională sau personală, este principala activitate a unui career coach.

Career coach-ul este an-trenorul care îi aju-tă pe ceilalţi să gă-sească soluţii efi-ciente pentru a ob-ţine rezultate în plan profesional. John Whitmore, autorul cărţii „Coa-ching pentru Performanţă”, spune că activitatea de „coaching este arta de a pune întrebări”. Prin urmare, Raluca Mohanu, consultant în resurse umane la Steps for Change, subliniază că abilităţile prin-cipale ale unui coach sunt de a şti să asculţi şi să adresezi întrebările potrivite. „Coaching-ul presupune o meserie de «însoţire» a celuilalt. Din acest motiv, coach-ul are nevoie să fie prezent, centrat şi atent. Desigur, are nevoie să se cunoască foarte bine pe sine şi să fie o persoană echilibrată interior”, crede Mohanu.

De asemenea, Eduard Ezeanu, con-sultant în carieră pentru Social Arts, consideră că printre abilităţile specifice care fac un coach bun sunt cele de ascultare activă, comunicare, oferire de feedback şi structurare a experienţei de învăţare.

„Creează contexte”

Federaţia Internaţională de Coaching (ICF) defineşte coaching-ul ca un „parteneriat care accelerează ritmul de învăţare al clientului, performanţa şi progresul acestuia pe plan personal şi profesional”. Astfel, un coach este persoana care poate oferi soluţii clienţilor pe care îi consiliază.

„Un coach îşi ajută clientul să găsească şi să implementeze metode eficiente de a obţine rezultatele pe care le doreşte, fie că este vorba de viaţa sa profesională sau personală”, explică Eduard Ezeanu.
„Mai mult, el lucrează cu o persoană şi îi facilitează dezvoltarea şi atingerea obiectivelor, în direcţiile sale de interes: mai mulţi bani, mai multă împlinire pe plan profesional, relaţii mai bune etc.”, adaugă Ezeanu.

În plus, Raluca Mohanu susţine că un antrenor pentru carieră are rolul de a acompania dialogul clientului, susţinându-l prin ascultare activă şi utilizarea întrebărilor potrivite. „Coach-ul îi oferă clientului spaţiu şi timp pentru sine, parcurgând un proces de conştientizare şi responsabilizare în care acesta îşi descoperă propriile soluţii. Dacă un expert îşi aduce expertiza, coach-ul se foloseşte «doar» de crearea unui context pentru client ca să-şi descopere propriile soluţii”, specifică Mohanu.

Avantajele meseriei

Activitatea de coach presupune destul de multe satisfacţii, pentru că oferă ocazia de a-i ajuta pe cei din jur să aibă succes în ce-şi propun. „Avantajele meseriei de coach sunt legate de sentimentul de a fi în slujba «binelui» pe care îl poţi avea la fiecare întâlnire cu clientul. Este o activitate nobilă, care îi ajută pe oameni să aibă împlinire. Le reaminteşte cine sunt cu adevărat şi îi ajută să diminueze «cauzele suferinţei», atât de prezente în viaţa de zi cu zi”, precizează Raluca Mohanu.

Pe de altă parte, jobul de coach poate fi practicat şi ca un al doilea serviciu. În plus, este unul flexibil în care vă puteţi face programul cum doriţi, iar, deseori, puteţi lucra de acasă. „În aceste condiţii, provocarea pentru un coach este aceea de a se face cunoscut, a câş-tiga încrederea potenţialilor clienţi şi a atrage suficient de mulţi clienţi pentru a face un venit decent din activitatea de coaching”, spune Eduard Ezeanu.

În plus, dat fiind că practicarea coaching-ului se face relativ de scurt timp în România, este nevoie de profesionalism pentru înlăturarea scepticismului în rândul clienţilor. „Să nu uităm că, în România, coaching-ul este o profesie relativ nouă. Iar noutatea are atât avantajul curiozităţii potenţialilor clienţi, dar şi provocarea «necunoscutului»”, remarcă Raluca Mohanu.

Totuşi, pentru a vă impune pe o piaţă nouă, este necesar să dovediţi cât mai multe cunoştinţe, de la psihologie, până la cele de marketing şi vânzări, pentru a vă putea promova sau chiar „vinde”.

În aceste condiţii, chiar dacă meseria de coach nu este reglementată, se recomandă urmarea unui program de formare şi acreditare. „În general, numim coach o persoană care a absolvit un curs de formare, care durează de obicei un an. La acesta, se adaugă cursul de supervizare similar cu cele din psihoterapie, care ajută la rafinarea practicii”, susţine Raluca Mohanu.

1. Coaching-ul este un domeniu relativ nou. El a devenit foarte cunoscut în ultimii 20 de ani.

2. Coaching-ul de perfor-manţă este diferit de psihoterapie şi consiliere. Coaching-ul este proactiv si concentrat pe conştiinţă şi pe lucrurile care apar la suprafaţa ei.

3. 90% din coaching-ul practicat la ora actuală în lume este făcut prin telefon sau prin mijloace on-line. Coaching-ul nu are nevoie de pregătiri speciale. El se întâmplă imediat şi natural, la cererea clientului.

4. Coaching-ul este despre deblocarea potenţialului de performanţă şi punerea lui în mişcare în viitorul apropiat. Nu este despre -evaluarea şi -analiza performanţei curente.

5. Marea majoritate a clienţilor şi coach-ilor din lume percep coaching-ul ca pe o relaţie individuală. Totuşi, coaching-ul are un profund impact în companii atunci când este făcut în grup şi în echipe.

6. Oricine -poate deveni coach. -Ansamblul de calităţi şi abilităţi necesare se pot dezvolta în timp şi cu un efort susţinut.

Sursa: http://www.mihai-stanescu.ro/

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

A venit nota de plată! Francezii au publicat cifrele pentru organizarea Jocurilor Olimpice

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 a generat atât costuri imense, cât și controverse majore, contribuind la un buget total...

Daniel Paraschiv a marcat primul său gol pentru Real Oviedo! – VIDEO

Daniel Paraschiv, atacantul monitorizat atent de selecționerul Mircea Lucescu, a reușit primul său gol în tricoul lui Real Oviedo, echipa din liga secundă a...

Casele de marcat fără QR scapă temporar de sancțiuni: Guvernul oferă un răgaz

Sancțiunile pentru bonurile fără QR au fost amânate prin Ordonanță de Urgență Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanță de urgență care modifică articolul 2 din...
Ultima oră
Pe aceeași temă