4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016America exporta deja recesiune

America exporta deja recesiune

Dupa finalizarea alegerilor din 4 noiembrie 2008, citim in toate marile ziare ale lumii ca "America poate". Pentru omul simplu din Romania, acest titlu nu spune mare lucru. Adica ce ma incalzeste pe mine, romanul din acest colt uitat din lume, ca, pentru prima data in istoria algerilor prezidentiale din SUA, a iesit invingator un om de culoare? Ce mare realizare este acest lucru, mai ales in conjunctura in care SUA se confrunta, de un an de zile, cu probleme majore ce afecteaza serios omul obisnuit?

Celelalte tari puternice – cum sunt Japonia sau Marea Britanie, principalii parteneri ai SUA – resimt foarte mult diminuarea schimburilor economice, dar si importul cinic al problemelor grave de care SUA incearca sa scape de o buna bucata de vreme pe seama vecinilor sai de afaceri (a se vedea evolutia dolarului comparativ cu celelalte monede asa-zis "puternice"). Eu as spune ca aici este vorba de imoralitate financiara.

Daca totusi cineva ma va intreba pe mine, investitorul roman, voi spune clar ca "America poate" (pe langa lovitura data capitalismului prin nationalizari) si altceva; ceva ce afecteaza o lume intreaga: generarea unei recesiuni economice fara precedent, similara cu o crima financiara cum a fost cea creata in urma cu 29 de ani. As mai spune ca aceasta tara, prin unii oameni de afaceri corupti, manageri de banci hulpavi, fonduri de investitii speculative, nu se sinchiseste sa sfideze Globul pamantesc prin initierea si amplificarea unei crize, care la origini a fost a creditului ipotecar, apoi a sectorului financiar-bancar si, iata, acum, a tuturor sectoarelor economice, transformand aceasta "putinta" intr-una dintre cele mai adanci recesiuni ce a cuprins Globul, care in mod sigur va trece de la o inflatie majora la o deflatie generala puternica, evidentiata deja prin scaderea impresionanta a consumului si cresterea somajului. In aceasta privinta, un sector "lovit" este cel auto si ramurile adiacente, care se adauga la cel al constructiilor de locuinte, aflat intr-un proces continuu de depreciere, ce da "gaura" dupa "gaura" in mai multe tari puternice. Avem deja trei mari tari foarte afectate in aceasta privinta: SUA, Anglia, Spania.

Banca Centrala Europeana sesizand ca, la nivelul UE, se mentine riscul cresterii preturilor reduce cu 0,5% rata dobanzii de referinta pentru a doua oara in aceasta luna pana la nivelul de 3,25%. Ne aducem aminte cum,  anterior, Trichet s-a laudat cu mandrie luni de zile cu mentinerea nivelului acesteia la pragul asigurator de 4%. El a lasat sa se inteleaga ca dobanda BCE se poate reduce in continuare daca nu se constata o stabilizare a preturilor. Un alt exemplu este cel al Bancii Angliei, care a taiat 1,5% din rata dobanzii de politica monetara ajungand la nivelul de 3%, o reducere similara anului 1955, transmitand astfel in pietele de capital straine confirmarea problemelor grave cu care se confrunta aceasta tara.

Fata de aceste ultime date chestia cu "America poate" de la inceputul prezentarii mi se pare foarte hilara, daca nu chiar stupida. America poate fi condusa si de un irakian, arab sau evreu insa stim ca nimeni nu mai poate salva tarile globului de efectele unei recesiunii economice initiata/declansata si raspandita de aceeasi SUPER democratie americana.

si atunci eu investitorul roman, cel care beneficiaza si simte potentialul real al economiei interne, care pe de o parte este blamata fara fundament de "marile si credibilele" agentii de rating americane si pe de alta parte este laudata de institutiile de specialitate europene (a se sesiza apartenenta) de ce nu le-as rade in nas acestor importuri emotionale si sa incerc sa analizez si sa actionez in functie de potentialul adevarat al emitentilor interni.

Asa ca o decizie pertinenta, la mijlocul dintre optimism si pesimism, imi va spune: ACUM la BVB exista oportunitati mult mai bune decat pe Wall Street, Londra, Tokio, Frankfurt, Paris etc. si care in acelasi timp (sa zicem 1-2 ani) imi vor aduce sigur un profit mai mare. Rationalul si mai putin emotionalul imi va spune ca ma pot baza pe tendinta clara a economiei Romaniei, care si in conditiile unei revizuiri FMI/BM sau BNR este totusi mult mai mare decat in tarile respective cu contractii importante (± 4,55% in Romania  – 0,5% in Europa). Dar cel mai important lucru este discountul/ subevaluarea pretului actiunilor bursei din Romania, care a devenit una dintre cele mai atractive impreuna cu bursa din Grecia. Poate ca unii investitori au facut chiar din luna octombrie (8, 10, 20) unele acumulari focalizand anumiti emitenti/ sectoare economice. Ei bine, fara a fi si recomandari de investitii, optiunile mele in aceste momente vizeaza sectorul energetic, in special 3 dintre simbolurile SNP, PTR, ELMA, TEL, TGN, desigur folosind o atitudine prudenta si treptata, precum si controlul banilor si riscului. Inainte de a sti CÂND sa cumperi, este necesar sa stii CE cumperi.

Cele mai citite

Pivotul Asma Elghaoui a primit cetățenie română: „Nu mi-aș fi imaginat”

Echipa feminină de handbal SCM Râmnicu Vâlcea a anunțat că pivotul Asma Elghaoui a obținut cetățenia română, devenind astfel oficial jucătoare a naționalei României....

Cotele de piață ale jucătorilor din Superliga, actualizate. Daniel Bîrligea, cea mai spectaculoasă creștere

Transfermarkt a actualizat astăzi cotele de piață ale jucătorilor din Superliga, iar Daniel Bîrligea, atacantul FCSB-ului, a înregistrat cea mai mare creștere după un...

Uniunea Europeană accelerează extinderea în Balcani: șase miliarde de euro pentru dezvoltare

Noua șefă a diplomației europene, Kaja Kallas, a anunțat miercuri obiective ambițioase pentru extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest. „Vrem să vedem progrese...
Ultima oră
Pe aceeași temă