Produsele alimentare au continuat să fie şi în octombrie principalul motor al inflaţiei, însă nivelul acesteia a fost în luna menţionată de doar 0,29%, după recordul de 5,33% din septembrie.
Rata anuală a inflaţiei a coborât sub 5% în acest an, în urma unei majorări a preţurilor cu 0,29% luna trecută, potrivit datelor anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Inflaţia atinsese un nivel maxim în luna septembrie, respectiv 1,18%. Astfel, inflaţia a ajuns la 4,96% în acest an, după ce în septembrie rata anuală a inflaţiei atinsese maximul din acest an, 5,33%.
Preţul fasolei, cea mai mare creştere
Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit produsele de morărit (1,14%), fasolea (2,95%), carnea de porc şi de pasăre (peste 1%) şi brânza (1%). De asemenea, gazele s-au scumpit cu 2,33%, intrarea la cinematografe, teatre şi muzee a fost mai scumpă cu 1%, iar preţurile serviciilor telefonice şi ale transportului aerian s-au majorat cu câte 1,29%.
„În luna octombrie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,1%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,2%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,9%”, se arată într-un comunicat al INS.
„Creşterea medie a preţurilor per total în ultimele 12 luni (noiembrie 2011-octombrie 2012) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2010-octombrie 2011) determinată pe baza IPC este de 3,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 3,2%”, se mai arată în comunicatul INS.
Inflaţia finală pe 2012, în jur de 5%
Potrivit raportului Guvernului privind situaţia economică pe anul 2012, publicat în octombrie, inflaţia va creşte până la circa 5% la sfârşitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preţurilor la alimente, existând şi incertitudini legate de impactul final al secetei asupra produsului intern brut.
Nici prognozele BNR nu sunt mai optimiste. Banca Centrală a revizuit în urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului ţintit, concomitent cu o creştere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%, a anunţat recent guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Potrivit unui raport al băncii menţionate, revizuirea traiectoriei inflaţiei este un rezultat al impactului nefavorabil tranzitoriu al şocurilor severe de natura ofertei.
Conjunctura electorală internă din perioada imediat următoare se poate suprapune, de asemenea, acestor riscuri pe termen mediu.
2,95% reprezintă scumpirea fasolei în octombrie, evoluţie superioară celei din cazul produselor de morărit (1,14%), al cărnii de porc şi pasăre sau al brânzei (1%).