Fiecare persoană care îşi caută un loc de muncă şi vine la mine pentru a-l ajuta cu redactarea cv-ului şi a scrisorii de intenţie este unică. Fiecare are un scop diferit în carieră, o personalitate diferită şi cu totul alte principii de viaţă decât ceilalţi. Totuşi, pe masură ce călătoresc în căutarea unui post cât mai bun, mulţi dintre ei fac aceleaşi greşeli în scrisorile lor de intenţie şi în cv.
Iată 5 dintre cele mai des întâlnite:
1.„Aplică acum”: Cei mai mulţi candidaţi au o rază largă de poziţii pentru care aplică atunci când sunt în căutarea unui loc de muncă. Principalul lor obiectiv este să găsească ceva care să se potrivească atât intereselor, cât şi aptitudinilor şi ambiţiilor pe care le au. Totuşi în momentul în care trimit o aplicaţie, aceasta pare să nu aiba nicio direcţie. Mai rău chiar, scrisoarea de intenţie nu este diferenţiată decât prin modificarea poziţiei pentru care aplică.
Sfat de carieră: Petrece câteva minute pentru a afla mai multe lucruri despre firma la care urmează să îţi trimiti cv-ul. Învaţă despre nevoile organizaţiei respective şi modifică scrisoarea de intenţie şi cv-ul, astfel încât să reflecte motivul pentru care candidatura ta este specială.
2.Citeşte şi urmează instrucţiunile. Fii atent ce ţi se cere în anunţul de recrutare. Trebuie să trimiţi cv-ul în limba engleză sau în română? Prin poştă sau prin e-mail? Ai nevoie de o fotografie? Urmează instrucţiunile. Recrutorii sunt atenţi la modul în care candidaţii urmează instrucţiunile din anunţ.
Sfat de carieră: Urmează instrucţiunile.
3.Gândeşte-te la mesajul pe care îl trimiţi. Repetă mesajul vocal pe care urmează să îl laşi dacă nimereşti peste un robot telefonic. Crează-ţi o adresă de e-mail serioasă. Crezi că ar fi cineva interesat să angajeze maimutzica_vesela sau clar_de_luna? Fii atent la vocea pe care o ai în mesageria vocală a telefonului. Cum arată pagina ta de internet? Dar cv-ul tău? Este printat cumva pe hârtie purpurie? Toate aceste lucruri le întâlneşte recrutorul înainte de a te cunoaşte pe tine şi sunt lucrurile care îi creează prima impresie.
4.Un CV sărac: foarte multe cv-uri au ajuns pe biroul meu şi au sfârşit în coşul de gunoi. Cele bune îmi atrag atenţia, le citesc cu plăcere şi le recomand mai departe. Cele greşite sunt mai de grabă o lungă inşiruire de abilităţi şi de locuri de muncă sau de cursuri urmate, decât reflectarea rezultatelor şi realizărilor avute. Hobby-urile ne interesează mai puţin! Vrem să ştim ce schimbări poţi aduce în organizaţie.
5.Greşelile gramaticale şi de tipar: Noua din zece cv-uri care pretind că aplicantul sau aplicanta este „atent/ă la detalii” au o greşeală de scriere undeva. Unele dintre greşeli sunt greu observabile, cum ar fi un spaţiu în plus după un cuvânt sau o virgulă lipsă. Altele, din păcate, sunt evidente. Nu uita să te uiţi la adresă şi chiar la numele tău.