Mai mult de jumătate dintre cei ce economisesc aleg să-şi “securizeze” o parte din venituri imediat ce le încasează în timp ce restul pun de-o parte doar banii ce le rămân la sfârşitul lunii potrivit unui studiu realizat de Novel Research şi finanţat de Provident Financial România
Ponderea cheltuielilor în totalul veniturilor a crescut faţă de studiul precedent din 2011, semn că mulţi orăşeni percep mai puţine pericole legate de criza financira. Poate fi de asemenea un efect al ajungerii la scadenţă a majorităţii creditelor de consum acordate în principal între 2005-2007 şi cu scadenţa de 5 ani.
Mai mult de 7% dintre cei 1.000 de respondenţi afirmă că nu reuşesc niciodată să se încadreze în veniturile lunare din salarii, 15% obţin rar această performanţă, iar 34% au luni în care le ajung banii din salariu, dar şi multe luni în care nu sunt suficiente aceste venituri.
Românii acordă atenţie sporită cheltuielilor zilnice, 80% dintre consumatori urmărind evoluţia bugetului personal, deşi doar 13,5% ţin o evidenţă scrisă a veniturilor şi cheltuielilor.
Peste 40% dintre respondenţi sunt foarte interesaţi să-şi dezvolte cunoştinţele de gestionare a bugetului personal, relevă studiul, efectuat în perioada 9-19 iulie.
Puţin peste 10% spun că nu se îndatorează, iar o treime dintre românii care au datorii pun acumularea lor pe seama lipsei de cunoştinţe aprofundate cu privire la gestionarea bugetului şi a datoriilor.
Studiul mai relevă că 7 din 10 români resimt datoriile ca pe un disconfort psihic, dar peste două treimi dintre cei chestionaţi spun că gradul personal de îndatorare nu reprezintă un motiv de îngrijorare, aceştia fiind convinşi că vor găsi cea mai bună soluţie pentru a-şi reechilibra bugetul.