PSD a trecut într-un final prin Parlament Legea salarizării bugetarilor, dar angajamentele luate inițial s-au subțiat. Nici nu a fost bine adoptată, că Legea salarizării bugetarilor riscă să le dea peste cap destinele absolvenţilor de liceu, care acum susţin bacalaureatul. Unii dintre sindicaliştii din Educaţie se pregătesc de grevă, protest care ar putea afecta examenul maturităţii.
Dincolo de nemulţumirile punctuale, justificate, de altfel, noul act normativ a fost adoptat într-o formă total diferită față de ce a promis PSD iniţial, prin vocea ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Ba chiar şi săptămâna trecută demnitara, iniţiată în ale politicii de defunctul Corneliu Vadim Tudor, susţinea sus şi tare că primele majorări salariale vor intra în vigoare de la 1 iulie 2017. În plus, de la 1 ianuarie 2018, medicii și asistentele vor primi dublu, iar profesorii cu 50% mai mult. Apoi, după ce şi-a dat seama că nu prea sunt bani în vistierie, Lia Olguța Vasilescu a anunțat că mai amână unele creșteri, legea urmând să fie aplicată de la 1 ianuarie 2018, cu majorări de 25% în toate sectoarele bugetare.
Profesorii mai au de aşteptat
În conformitate cu noua lege, profesorii vor primi 25% de la 1 ianuarie 2018 și încă 50% de la 1 martie. Medicii și asistentele vor beneficia de o creștere de 100% tot de la 1 martie, promit guvernanţii.
Tot ministrul Muncii promisese că soldele de funcție ale personalului militar se vor majora cu 20% de la 1 iulie, comparativ cu nivelul din martie 2017, iar salariile de funcție ale polițiștilor vor crește cu 5%.
Legea salarizării nu prevede doar majorări, ci și reduceri. Lia Olguța Vasilescu susține că 60% din salarii se vor dubla, în vreme ce doar 3% vor scădea. Potrivit fostei primăriţe din Craiova, vor scădea salariile mari, cu o valoare cuprinsă între 12.000 și 20.000 de lei.
Potrivit raportului din Camera Deputaților, legea are ca principiu de bază majorarea salariilor mici, cu un procent mai mare față de celelalte salarii de bază din grila de salarizare, astfel încât raportul între salariul de bază minim și cel maxim, în sectorul bugetar, se reduce la 1 la 12, față de 1 la 15, cât este în prezent.
De asemenea, este prevăzută creșterea salariilor de bază pentru personalul medical începând cu anul 2018, astfel încât medicul de la unitatea de primiri urgenţe să beneficieze de echivalentul a 3.600 de euro pe lună, iar medicul rezident de la aceeași unitate să primească echivalentul a 1.200 de euro/lună.
În ceea ce priveşte salariile de bază pentru personalul din Educație, ele vor creşte cu procente cuprinse între 90% şi 150% pentru învățământul preuniversitar și între 33% şi 125% pentru învățământul universitar.
Voucherele de vacanţă se amână
Şi acordarea primei de vacanță anuale, sub formă de vouchere de vacanță, la nivelul unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, a fost amânată. Conform promisiunilor iniţiale, bugetarii ar fi trebuit să primească vouchere de vacanţă încă din această vară.
O altă prevedere care a stârnit mari nemulţumiri în rândul sindicatelor este legată de reglementarea modului de stabilire a veniturilor lunare pentru personalul plătit din fonduri publice din instituțiile și autoritățile publice ale administrației publice locale. Aceasta se va face prin hotărâre a consiliului local, a consiliului județean sau a Consiliului General al Municipiului București, aşa că angajaţii din administraţie vor fi la mâna aleşilor locali.