5.9 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăAldineUnirea Basarabiei, în imagini

Unirea Basarabiei, în imagini

Aparatele de fotografiat și oamenii care să știe să le folosească erau încă o raritate, iar la asta se adaugă și istoria zbuciumată a arhivelor personale și publice.

La 27 martie 1918, 86 de deputați din Sfatul Țării au votat pentru unirea Basarabiei cu România, 3 au votat împotrivă și 36 s-au abținut. Nu avem o imagine contemporană din interiorul clădirii unde s-a desfășurat acest vot, doar o fotografie de la intrare: în centrul imaginii se află premierul român Alexandru Marghiloman, iar în dreapta acestuia, purtând șapcă, se găsește Ion Inculeț, președintele Sfatului Țării.

 

După votul dat în favoarea proclamației de unire pe 27 martie 1918, liderii basarabeni au participat la un dineu alături de premierul Alexandru Marghiloman. S-a păstrat o fotografie de la începutul acestui dineu: personajele principale din centrul acestei imagini sunt, de asemenea, Alexandru Marghiloman și în dreapta lui Ion Inculeț.

 

Unirea Basarabiei cu România s-a făcut în condițiile unui puci bolșevic care a urmărit răsturnarea conducerii de la Chișinău; doar intervenția armatei române a respins atacul organizat de trimișii lui Lenin în luna ianuarie. Sărbătoarea oficială a unirii Basarabiei cu România s-a ținut la Iași, de unde ni s-a păstrat o imagine care îi redă pe suveranii Ferdinand și Maria.

 

De la Orhei a ajuns până la noi o fotografie din martie 1918 în care putem vedea o arcadă inscripționată „Trăiască România Mare!” sub care se desfășoară o manifestație de susținere a unirii Basarabiei cu România.

 

O fotografie mai târzie, din toamna anului 1918, ni-i prezintă pe membrii Sfatului Țării adunați în jurul generalului Artur Văitoianu la Chișinău.

Arhiva Națională de Film deține în colecțiile sale și o filmare de câteva zeci de secunde în care este redată scena ieșirii lui Alexandru Marghiloman din clădirea Sfatului Țării pe 27 martie 1918, aceeași care este surprinsă în prima fotografie prezentată în acest articol.

La evenimentul din 27 martie este clar că au participat un cameraman și un fotograf, însă până la noi nu au ajuns decât câteva secunde de filmare și două fotografii.

 

Autor: George Damian

*Imaginile au fost digitalizate în cadrul proiectului Saecularia.ro din Colecția de Documente Fotografice ale Arhivelor Naționale.

Cele mai citite

Romain Grosjean, la patru ani de la accidentul cutremurător din Bahrain! „Copiii mei mi-au salvat viața”

Romain Grosjean a oferit un interviu emoționant în care a rememorat momentele dramatice din Marele Premiu al Bahrainului 2020, când monopostul său Haas s-a...

Ronald Gavril, nou campion mondial WBF la categoria semigrea!

Boxerul român Ronald Gavril a obținut o victorie impresionantă în fața columbianului Juan "Meteoro" Boada, cucerind titlul mondial WBF la categoria semigrea. Ronald Gavril a...

Cosmin Contra, întâlnire memorabilă cu Cristiano Ronaldo! „Un meci greu, dar respectul rămâne”

Antrenorul Cosmin Contra, înfrânt cu Damac de Al Nassr, a cerut autograful lui Cristiano Ronaldo după ce portughezul a marcat ambele goluri ale meciului. Al...
Ultima oră
Pe aceeași temă