Europa dispune de ‘posibilități enorme’ pentru a restabili încrederea cetățenilor săi, asaltați de dubii și tentați, ca britanicii, de replieri naționale, afirmă prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-un interviu pentru AFP, preluat de Agerpres.
În fața provocării reprezentate de migrație, „mai avem încă multe lucruri de făcut”, admite el, recunoscând că „Europa are dificultăți în a găsi o abordare comună”.
În campania pentru Brexit, ceea ce a ghidat votul britanicilor a fost „sentimentul că părăsind Europa putem prelua controlul asupra destinului nostru”, comentează prim-vicepreședintele Executivului comunitar, fost șef al diplomației olandeze.
„Însă eu aș spune că numai Europa ne poate pune în poziția ca în calitate de europeni, într-un context de globalizare enormă, să recâștigăm controlul asupra destinului nostru”, spune el în acest interviu realizat cu ocazia apariției în Franța a eseului său ‘Fraternitate’. În această carte, el mărturisește că s-a gândit ‘pentru prima dată’ că proiectul european ‘ar putea cu adevărat să eșueze’.
Pentru a recrea ‘un dinamism pozitiv’ și a contracara retorica naționalistă, „suntem cu toții responsabili — lideri locali, regionali, naționali și europeni”, mai afirmă Timmermans, subliniind că are motive să spere că vor veni zile mai bune.
„Dacă vom crește investițiile în Europa în anumite domenii, dacă suntem conștienți de faptul că economia va trebui să fie durabilă mai devreme sau mai târziu (…), dacă ne uităm la oportunitățile digitalului, ale economiei circulare, din domeniul energiei, văd totuși posibilități enorme pentru Europa”, evidențiază el.
Deși și-a impus, la fel ca ceilalți comisari europeni, să nu se implice în campania din Marea Britanie privind Brexit-ul, el recunoaște că nu a apreciat ‘hiperbolele’ eurofobilor în această dezbatere, invocând în special declarațiile lui Boris Johnson, noul ministru britanic de externe.
„Mă doare când li se reproșează celor ca mine că prin apărarea proiectului european vrem să completăm proiectul lui Adolf Hitler”, explică Timmermans, „deoarece tocmai construcția europeană este răspunsul europenilor împotriva totalitarismelor care au fost blestemul continentului nostru timp de aproape un secol”.
Întrebat despre poziția UE în negocierile viitoare privind despărțirea de Marea Britanie, el a răspuns că urmărește „îndeaproape discuțiile politice din Regatul Unit”. „Poate că ei trebuie să se pună mai întâi de acord și apoi să ne spună ce vor cu adevărat”, afirmă Timmermans.
În ceea ce privește criza imigrației care a zguduit UE, prim-vicepreședintele CE recunoaște că „Europa a avut dificultăți în a găsi o abordare comună”.
„Vedem o oscilare neîntreruptă între sentimentul umanitar, de o parte, și sentimentul de insecuritate, de cealaltă arte”, precizează el, adăugând că „ceea ce ne-ar putea ajuta este să vedem refugiatul ca pe un bărbat, o femeie, un copil”.
El apără progresele obținut în ultimele luni, cum ar fi crearea rapidă a unei noi forțe europene de pază de coastă sau oprirea fluxului migrator dinspre Turcia.
Însă își exprimă regretul față de dificultatea punerii în aplicare de către statele membre a planului de repartizare în UE a refugiaților din Italia și Grecia. „Nu suntem încă în măsură să oprim” fluxurile migratorii dinspre „Libia spre Italia”, recunoaște el.
„Prin urmare, am făcut unele lucruri, dar mai sunt încă multe de făcut”, mai afirmă Timmermans, apărând în special abordarea care constă în a oferi ajutoare țărilor de origine și de tranzit ale imigranților, pentru a preveni ca ei să încerce să intre clandestin în Europa.