Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, în deschiderea lucrărilor la Adunarea Parlamentară a SEECP, că România a fost şi rămâne un susţinător activ al politicii de extindere a Uniunii Europene către ţările din Europa de Sud-Est.
”Avem nevoie de o Europă de Sud-Est integrată, în care facilitarea dialogului politic, realizarea unor proiecte economice de anvergură, dezvoltarea cooperării transfrontaliere şi o abordare coerentă a provocărilor cu care ne confruntăm – între care crima organizată, corupţia, traficul de fiinţe umane – pot face diferenţa în accelerarea parcursului european şi euroatlantic al statelor din această zonă”, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu potrivit unui comunicat al Senatului.
Preşedintele Senatului a susținut că statele din regiune trebuie să acorde un loc privilegiat pe agenda politică proiectelor de infrastructuă care pot să consolideze profilul regional al Europei de Sud-Est.
”Există o serie de provocări în plan economic, care, într-o mai mare sau mai mică măsură, sunt specifice tuturor statelor din regiune şi cărora avem obligaţia să le acordăm o atenţie sporită: vulnerabilităţi de natură structurală pe fondul fenomenului de dezindustrializare; o capacitate de export diminuată; o rată crescută a şomajului şi, nu în ultimul rând, nevoia stringentă de a face pasul către o economie bazată pe cunoaştere, în care să prevaleze valoarea adăugată a capitalului uman şi implicit câştigul net pe care îl pot aduce cercetarea şi inovarea. Un loc privilegiat pe agenda noastră politică, fie că este vorba de nivelul parlamentar sau guvernamental, trebuie acordat dezvoltării unor proiecte de infrastructură – de transport, energetică, informaţională -, de natură să consolideze profilul regional al Europei de Sud-Est”, a spus președintele Senatului.
Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat importanța cooperării și a dialogului politic, mai ales în contextul crizei din Ucraina.
”Din păcate, suntem martorii unor vremuri în care aplicarea principiilor dreptului internaţional este pusă sub semnul întrebării, iar forţei dreptului ajunge să i se substituie în mod insidios dreptul forţei. Climatul de securitate din vecinătatea imediată a Europei de Sud-Est a căpătat un grad extrem de ridicat de volatilitate, cu potenţiale riscuri pentru stabilitatea regională, dar şi cu o seamă de consecinţe vizibile în cotidianul imediat”, a atras atenția președintele Senatului României.
Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est a avut loc în perioada 9-11 mai și a marcat 17 ani de cooperare parlamentară în regiune.