Ministerul de Externe (MAE) informează că votul pentru alegerile europarlamentare începe în afara ţării în Australia, la 00.00, ora României, şi se încheie luni, ora 7.00, ora României, la Los Angeles, SUA, şi Vancouver, Canada, transmite Mediafax.
Votarea începe la ora 7.00, ora locală, şi se desfăşoară până la ora 21.00, ora locală.
Ca urmare a diferenţelor de fus orar, votul începe în afara ţării în cele două secţii de vot din Australia (Canberra şi Sydney), în seara zilei de sâmbătă, 24 mai, ora 00.00, ora României (ora 7.00, ora locală) şi se termină în secţiile de vot de pe coasta de Vest a SUA (secţia de vot de la Los Angeles) şi Canada (la Vancouver), în cursul dimineţii de luni, 26 mai, ora 7.00, ora României (ora 21.00, ora locală), precizează MAE.
Numărul secţiilor de votare din străinătate pentru alegerile europarlamentare a rămas la fel ca în 2009 (190), fiind dublat numărul celor din Moldova – de la 4 la 8 – şi din Spania – de la 9 la 18, în timp ce în SUA au rămas 5 secţii de vot, faţă de 19, la precedentele euroalegeri.
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Ministerul de Externe a precizat că secţiile de votare sunt organizate în sediile misiunilor diplomatice şi consulare ale României, în sediile institutelor culturale din străinătate, precum şi în teatrele de operaţiuni din Afganistan.
Faţă de 2009, când în Republica Moldova au fost organizate 4 secţii de vot – toate la Chişinău, pentru scrutinul din 25 mai numărul a fost dublat. Pe lângă cele patru secţii din capitala R. Moldova, vor mai funcţiona alte patru: la Cahul, Ungheni şi două la Bălţi. Şi numărul secţiilor din Spania – unde se află o importantă comunitate românească – a fost dublat: de la 9 la 18. În 2009, cele 9 secţii au fost deschise la Madrid, Bilbao, Ciudad Real, Almeria, Barcelona, Zaragoza, Sevilla, Castellon de la Plana şi Alcala de Henares. La europarlamentarele de anul acesta, românii din Spania vor putea vota la patru secţii din Madrid şi la câte două la Sevilla, Barcelona, Bilbao, Zaragoza, Ciudad Real, Almeria şi Castellon de la Plana.
În Italia, în schimb, unde se află o altă comunitate importantă de români, vor fi 15 secţii, faţă de 16 în 2009.
Cea mai mare scădere a numărului de secţii este în SUA, de la 19 la 5: Washington, Chicago, Los Angeles şi două la New York.
În Belgia a crescut numărul secţiilor de la 3 la 5, dar toate vor fi deschise la Bruxelles, faţă de 2009 când au fost la Bruxelles, Liege şi Anvers.
În Franţa, numărul a scăzut de la 9 la 6, fiind concentrate în 4 oraşe: Paris şi Strasbourg, câte 2, Marsilia şi Lyon. În 2009, secţiile au funcţionat la Paris, Nantes, Bourdeaux, Brest, Lyon, Marsilia, Nisa, Toulouse şi Strasbourg. O concentrare se observă şi în Germania, unde vor fi trei secţii la Berlin şi câte una la Bonn şi München, faţă de 2009 când au fost la Berlin, Hamburg, Bonn, München şi Stuttgart.
În Austria vor fi trei secţii de vot la Viena, faţă de una singură în 2009, în timp ce în Malta şi San Marino nu se va mai putea vota.
În Israel toate cele trei secţii de vot sunt concentrate la Tel Aviv, faţă de Tel Aviv, Haifa şi Ierusalim, în 2009.
Potrivit listei publicate de MAE, în Serbia vor fi patru secţii de vot, la Belgrad, Vârşeţ, Zajecar şi Priştina.
În ceea ce priveşte teatrele de operaţiuni, în Afganistan sunt cinci secţii de vot, la Kabul, Kandahar şi la bazele Shank, Apache şi Mescall. În 2009 au fost trei secţii, la Kabul, Kandahar şi Zabul.
În Irak vor fi două secţii, la Bagdad şi Erbil, faţă de una în 2009, la Tallil.
În 2009, la filialele ICR din străinătate au funcţionat două secţii de vot, la Viena şi Londra. Pentru europarlamentare din mai, vor fi deschise 18 secţii de vot la filialele ICR din Viena, Bruxelles, Praga, Berlin, Tel Aviv, Chişinău, Varşovia, Lisabona, Madrid, New York, Stockholm, Istanbul, Budapesta, două secţii la ICR Londra, două secţii la ICR Roma şi una la ICR Veneţia.
MAE a precizat că lista finală a secţiilor de votare a fost omologată pe baza experienţei anterioare în organizarea alegerilor europarlamentare, respectiv a numărului de alegători înregistrat la scrutinele din 2007 şi 2009. De asemenea, Ministerul de Externe reaminteşte că la europarlamentare cetăţenii români din străinătate pot opta pentru exercitarea dreptului de vot pentru alegerea reprezentanţilor ţării de reşedinţă în Parlamentul European.