6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăAldineExpoziție de pictură „Tineri artiști, martori ai viitorului“

Expoziție de pictură „Tineri artiști, martori ai viitorului“

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Federația Comunităților Evreiești din România (FCER), găzduiește în perioada 1 august – 13 septembrie 2019 expoziția de pictură numită „Tineri artiști, martori ai viitorului“, compusă din 33 de lucrări realizate pe pânză, în ulei și, respectiv, acuarelă.

Expoziția se constituie într-o călătorie imaginară într-un spațiu în care anumite locuri, case și străzi sunt păstrătoare ale unei memorii colective. Astfel, oamenii – rabinul, învățătorul, familia, prietenii – sunt așezați într-un timp anume, ca martori. Călătoria începe într-un ștetl, într-o vreme în care în familie încă se vorbește idiș, iar rabinul se roagă în sinagogă. Toate lucrările realizate de tinerii artiști sunt povești dintr-o epocă trecută, văzută cu și prin ochii tânărului de azi, fiind o adevărată poveste în culoare.

Lucrările expuse aparțin unor tineri artiști plastici, elevi ai colegiilor naționale de artă din Bacău, Buzău, Iași, Tulcea și Dorohoi, care au participat la tabăra de pictură organizată de Federația Comunităților Evreiești din România și Fundația Filderman, în parteneriat cu Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice. La evenimentul de deschidere a expoziției vor participa profesorii de arte plastice Georgeta Hlihor (de la Liceul de Arte „Margareta Sterian“ din Buzău) și prof. Ioan Burlacu (de la Colegiul Național de Artă „George Apostu“ din Bacău).

Vernisajul va coincide cu simpozionul intitulat „Diplomația culturală – valori și repere ale dialogului intercultural“, în cadrul căruia va fi prezentată cartea (din 1925) „Adevărul asupra problemei evreiești din România în lumina textelor religioase și a statisticei“ de W. Filderman – ediție anastatică, apărută în 2018 la Editura Albatros. Dan Petre Popa, directorul editurii, va face o descriere detaliată a volumului, iar Florian Ciobanu, director PR & Marketing al Editurii Albastros, va avea o intervenție intitulată „Comercianți și negustori evrei din România la început de secol XX“.

La simpozion va participa o delegație din România, compusă din Ovidiu Bănescu (vicepreședinte al FCER–CM), care va vorbi despre diplomația culturală și dialogul intercultural promovat de Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic; Rudy Marcovici (director de patrimoniu FCER–CM), care va discuta despre reabilitarea patrimoniului sacru al FCER; Ivan Bloch (președintele comunității evreilor din Lugoj), care va face un scurt istoric al comunității evreiești din Lugoj, și Janina Ilie (consilier al președintelui FCER–CM), cu prezentarea intitulată „Repere și Valori Umane – destine care au schimbat lumea“.

Proiectul este susținut de Guvernul României.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă