4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăAldineDivorțul care a zguduit Hollywood-ul în 1927 :Charlie Chaplin și atracția sa...

Divorțul care a zguduit Hollywood-ul în 1927 :Charlie Chaplin și atracția sa pentru copile

Charlie Chaplin – a fost chemat în judecată pentru divorț la Curtea Superioară din Los Angeles în 1927. Cea de-a doua soție, Lita Grey, l-a acuzat că a tras cu arma asupra ei și a încercat să o forțeze să facă avort. Ruptura dintre cei doi a dezvăluit în cele din urmă comportamentului lui Chaplin față de mai multe fete minore.

 

Charles Spencer Chaplin s-a născut la Londra la 16 aprilie 1889 și s-a mutat în America în 1913. Fostul interpret de vodevil a devenit în curând o stea în ascensiune a companiei Keystone Films. În afara ecranului, el a câștigat la fel de repede o reputație ca un womaniser vorace. După cinci ani petrecuți în SUA, Mildred Harris, în vârstă de 16 ani, a devenit prima lui soție. Chaplin a vizat-o pe actriță, curtând-o cu flori și cadouri, și s-a căsătorit cu ea doar din cauza unei false temeri de sarcină și a fricii de un scandal.

 

Mildred Harris – prima soție a lui Charlie Chaplin

Când a născut un an mai târziu, s-a terminat cu o tragedie. Norman Chaplin s-a născut cu intestine malformate și a murit după 72 de ore. Chaplin și-a părăsit soția la două zile după moartea fiului lor. Ei au divorțat în noiembrie 1920, Mildred invocând faptul că Chaplin era “irascibil, nerăbdător și m-a tratat ca pe o cretină”. Ei au ajuns la o înțelegere extrajudiciară, iar prima soție a lui Chaplin a primit 200.000 de dolari și o parte din proprietatea actorului multimilionar.

 

Charlie Chaplin – Lita Grey

Relația a fost doar o repetiție pentru modul în care Chaplin a sedus-o, s-a căsătorit și a abuzat-o pe a doua sa soție, Lillita Louise MacMurray, pe care Chaplin a văzut-o prima dată când avea doar șase ani. Mai târziu, el a reperat același copil de data aceasta de 12 ani în mijlocul unei mulțimi de figuranți pe platoul de filmare de la The Kid în 1920. Comportamentul lui a fost cel al unui pedofil de la început. El a numit-o pe Lillita “fata vârstei inocenței” și i-a cerut unui creator de decoruri să o picteze în stilul celebrului portret al lui Joshua Reynolds din secolul al XVIII-lea, The Age of Innocence (Vârsta Inocenței).

Chaplin a ajutat-o în obținerea de roluri mici – inclusiv unul din Clasa Idle din 1921 – și a convins-o pe adolescentă să-și schimbe numele în Lita Grey, după o pisicuță gri-argintie pe care i-a oferit-o cadou. “Încerca să creeze oameni. I-a plăcut să fie prima persoană din viața unei fete”, a declarat fosta sa nevastă, Lita Grey pentru LA Times în 1989. În 1924, el a promovat-o ca în rolul principal în Goana după aur. Chaplin era hotărât să o seducă și în cele din urmă a făcut-o în camera de aburi a conacului său din Beverley Hills. El avea 35 de ani, ea avea 15 ani.

 

La acea vreme, Chaplin a vorbit despre dragostea sa pentru “fete tinere”, declarând că există “ceva atât de virgin în suplețea lor – în brațele și picioarele lor subțiri”. Întrebat de Vanity Fair în 1926 să descrie femeia ideală, el a răspuns: “Nu sunt chiar îndrăgostit de ea, dar ea este în întregime îndrăgostită de mine.” Există chiar și o teorie credibilă că povestea lui Chaplin și Lillita l-a influențat pe Vladimir Nabokov când a scris romanul Lolita, despre aventura unui profesor de vârstă mijlocie cu fiica sa vitregă. Editorul George Weidenfeld a spus că Nabokov l-a cunoscut pe Chaplin din punct de vedere social și a fost un mare admirator al filmelor sale mute.

 

Lita Grey era îndrăgostită de Chaplin și o pradă ușoară a manipulării sale. Când Lita s-a prăbușit pe platoul de filmare al “Goana după aur”, adevărul a ieșit la iveală: fata era însărcinată. În memoriile ei, My Life with Chaplin (Viața mea cu Chaplin), Grey și-a amintit că un membru al familiei a luat o pușca și a mărșăluit spre conacul lui Chaplin pentru a-l înfrunta. Unchiul ei Edwin McMurray, un avocat, a continuat cu un avertisment că, dacă Chaplin nu se căsătorește cu fata, familia va aduce acuzații de viol statutar.

 

La ora cinci dimineața, pe 24 noiembrie 1924, în satul mexican Empalme, Chaplin s-a căsătorit cu Grey într-o mică ceremonie care spera să fie departe de ochii publicului. Un cuplu de reporteri plin de resurse a reușit să afle despre nunta secretă și au susținut că Chaplin a declarat pentru aceștia, “Ei bine, băieți, acest lucru este mai bun decât penitenciarul, dar nu va dura.”

 

Bunăvoința n-a durat nici măcar o zi. În trenul care se întorcea din Mexic, după ce nu a reușit să facă un avort, Grey a susținut că Chaplin a numit-o “curvă”, înainte de a o împinge de pe peronul vagonului și sugerând că ea vroia să se omoare. “Totul a fost ridicol de la început”, a spus Grey în 1960. Și-a amintit că Chaplin i-a spus că o va face “atât de sătulă de mine încât nu vei vrea să mai locuiești cu mine”.

 

Deși au avut doi copii în succesiune rapidă (Charles Jr în mai 1925 și Sydney în martie 1926), Lita s-a săturat de cruzimea și filandering-ul său și a depus actele de divorț în ianuarie 1927. Adevărul despre divorțul cu acuzații murdare, brutale împotiva lui Chaplin a fost ținut în mare măsură ascuns, scriu jurnaliștii de la The Telegraph :

,,Când judecătorul Walter Guerin i-a acordat lui Grey divorțul pe 2 august 1927, acordându-i o înțelegere record de 625.000 de lire sterline (aproximativ 38 de milioane de lire sterline astăzi), el a decis ca toate “chestiunile senzaționale” să fie șterse din dosarul de proces, care a fost soluționat pe singurul motiv – de cruzime.”

 

Chaplin a fost asigurat că toate documentele despre caz vor fi sigilate într-un seif bancar și nu vor fi făcute publice, mai scriu jurnaliștii de la Thelegraph:

“Odată cu soluționarea finală, cazul de divorț al lui Chaplin a dispărut definitiv din ziare”, a declarat cu încredere Charles Chaplin Jr în memoriile sale din 1960, Tatăl meu, Charlie Chaplin. Chaplin Jr avea doar 42 de ani când a murit doi ani mai târziu din cauza alcoolismului – cu mult înainte să apară dezvăluirile ținute secret.

Toate dezvăluirile senzaționale legate de Charlie Chaplin au apărut abia în anul 2015, când documentul legal (din divorț) de 50 de pagini al echipei juridice a Litei Grey a ieșit la licitație la Parada de Antichități din Plymouth :

,,Le-am luat de la o persoană din America, care a fost pus să șteargă documentele vechi de la departamentul dezafectat al băncii”, a declarat pentru Telegraph proprietarul John Cabello.

 

Lita Grey a cerut divorțul pe motiv de “infidelitate în serie, cruzime și suferință mentală gravă”. Comportamentul lui Chaplin a creat titluri în întreaga lume. Grey a confirmat că Chaplin a încercat să folosească un pistol pentru a o forța să facă avort, și a întârziat raportarea nașterii lui Charles Jr. luni de zile, pentru a face să pară că copilul a fost conceput în căsătorie.

 

Ea a susținut că Chaplin i-a citit cărți obscene – inclusiv romane ale lui DH Lawrence – și a forțat-o să se angajeze într-un “act pervers, degenerat și indecent”. La acea vreme, sexul oral era o infracțiune în California, iar Grey a precizat că a fost făcută să facă felație. Ea a declarat că Chaplin a strigat că “toți oamenii căsătoriți fac astfel de lucruri… ești soția mea și trebuie să faci ceea ce vreau eu să faci”.

 

Printre alte acuzații au fost că Chaplin, care făcea până la opt dușuri pe zi în timp ce trăia cu Grey, i-a cerut soției sale să ia parte la o partidă în trei cu o altă femeie și a instalat un dispozitiv de ascultare în dormitorul ei.

 

Ceea ce l-a forțat în cele din urmă pe Chaplin să cedeze și să plătească daune uriașe a fost faptul că Lita Grey a amenințat, de asemenea, că va numi cinci actrițe căsătorite care s-au bucurat de “intimitate” cu el în timpul căsătoriei. Studiourile de film nu au dorit aceste revelații în domeniul public și este, probabil, nici o coincidență că Chaplin a primit un premiu pentru “versatilitate și geniu” – un premiu special al Oscar în 1929.

Deși a părăsit curtea o femeie bogată, lucrurile nu au mers bine pentru Grey ulterior.

 

Foto : Charlie Chaplin jr.

“Mama a suferit două căderi grave în anii următori, iar în primii ani toată amărăciunea căsătoriei a retrăit-o într-o fantezie terifiantă. Pentru o lungă perioadă de timp, ea nu a putut suporta muzica clasică, în general, și ar fi fugit imediat din cameră atunci când ea auzea Wagner, compozitorul preferat al tatălui meu”, a scris Charles Chaplin Jr. Grey a pierdut cea mai mare parte a averii ei într-un business porst sfătuit – un club de noapte dar și afaceri de proprietăți. Pentru un timp, ea a fost forțată să se întrețină pe ea și pe copiii ei lucrând ca asistentă de vânzări la magazinul Robinson din Beverly Hills. Grey s-a căsătorit de trei ori înainte de a muri de cancer în 1995.

 

Chaplin s-a lăudat odată că a făcut sex cu mai mult de 2.000 de femei, iar unul dintre trucurile sale de petrecere a fost să-și folosească abilitățile ca mimică pentru a pretinde că sunt o serie de doamne de la Hollywood în chinurile orgasmului. Grey l-a descris ca fiind “o mașină de sex uman”, susținând că era întruchiparea unui bărbat care era “plin de nesiguranță”, rezultatul “fundamentului său notoriu deprivat” din Londra.

 

Această analiză a fost împărtășită de biograful lui Chaplin, Peter Ackroyd, care a scris: “Rădăcinile comportamentului său profund disfuncțional cu femeile au mers  înapoi la copilăria sa, adevărul este că el nu s-a recuperat niciodată cu adevărat de la a fi abandonat de mama sa, când el era doar un băiețel.”

 

Atracția lui Chaplin pentru fetele adolescente era bine cunoscută la Hollywood după divorț, dar nu ducea lipsă de starlete disponibile. Când copilul imaginii de modă – Paulette Goddard l-a întâlnit prima dată pe Chaplin a fost suficient să-i spună acestuia că are 17 ani – când de fapt avea 22 la momentul respectiv – astfel el a început o poveste de dragoste cu ea, care a culminat cu o căsătorie secretă în China, în 1936, anul în care ea a jucat în capodopera sa Modern Times. Chaplin a făcut tot posibilul să păstreze relația lor privată, iar când s-a terminat, în iunie 1942, Goddard a obținut un divorț rapid în Mexic și a primit o înțelegere generoasă pentru a păstra secrete detaliile vieții lor.

 

 

 

Foto: Oona O’Neill și Charlie Chaplin

Chaplin, ajuns la vârsta de 54 de ani s-a căsătorit din nou după un an, de data aceasta cu adolescenta Oona O’Neill, pe care autorul JD Salinger o curta înaintea lui. Avea 17 ani când l-a cunoscut pe Chaplin și i-a spus unui prieten despre “ce ochi albaștri are!” În Autobiografia mea, Chaplin a descris întâlnirea cu O’Neill ca fiind “cel mai fericit eveniment din viața mea”. Din corespondența publicată de Eugene O’Neill autorul premiului Nobel al piesei Long Day’s Journey into Night (Zile Lungi de Călătorie în Nopate) și tatăl lui Oona – nu a fost de acord cu fuga fiicei sale de 18 ani dintr-un mic sat de lângă Santa Barbara pentru a se căsători cu Chaplin în iunie 1943. “Soția lui Chaplin l-a acuzat că a distrus fete tinere, cu orice formă de perversiune… a fost vinovat, după cum știe toată lumea, a mărturisit O’Neill într-o scrisoare. Tatăl și fiica rareori au vorbit după aceea, iar dramaturgul a dezmoștenit-o pe Oona.

Un an mai târziu, Chaplin a fost acuzat de FBI pentru încălcarea Legii Mann, și acuzat de transportarea actriței Joan Barry de 23 de ani peste granițele statului pentru sex. A avut loc și un proces de paternitate deschis de Barry. Deși Chaplin a fost achitat în cele din urmă, el a fost obligat să plătească întreținerea acesteia până la împlinirea a 21 de ani de la nașterea copilului. Pasiunea sa pentru tinerele femei a fost acum relatată de avocatul lui Barry – Jospeh Scott.

 

Rezumatul lui Scott l-a descris pe Chaplin ca fiind un “infecțios, câine de vânătoare obsedat sexual”, adăugând că “acest individ nu minte ca un gentleman, minte ca un cockney (n.r. dialect est londonez) ieftin. Omul ăla se plimbă cu aceeași aplombă a omului obișnuit care comandă șuncă și ouă la micul dejun. El este un bătrân vultur grizonat condus de instinctele unui taur tânăr … un maestru mecanic în arta seducției.”

 

Publicitatea a început să-i dăuneze carierei lui Chaplin. La doar șapte ani după ce a fost sărbătorit pentru triumful său în filmul antifascist Marele Dictator, și-a văzut comedia neagră Monsieur Verdoux într-un eșec dezastruos în anul 1947. Când Chaplin a navigat spre Anglia în 1952, pentru a-și promova următorul film Limelight, autoritățile americane au profitat de șansa lor și i-au trimis o telegramă prin care i-au revocat permisul de intrare în SUA, cu excepția cazului în care își poate dovedi “valoarea morală”.

 

În aprilie 1953, el a renunțat la permis, declarând: “nu este ușor să mă dezrădăcinez pe mine și pe familia mea dintr-o țară în care am trăit patruzeci de ani fără un sentiment de tristețe. Dar de la sfârșitul ultimului război mondial, am fost obiectul minciunilor și propagandei vicioase a grupurilor reacționare puternice. În aceste condiții, mi se pare practic imposibil să-mi continui munca cinematografică și, prin urmare, am renunțat la reședința mea în Statele Unite”.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă