De la Maurice Bejart, în anul 2000, până la extraordinarul spectacol din 2017 al companiei japoneze „Noism”, an de an, în cadrul Întâlnirilor JTI, au sosit la București cele mai importante companii de dans din lume. Anul acesta a venit rândul Companiei de dans „Martha Graham”.
„Martha Graham Dance Company” va prezenta, pe 19 septembrie, la Teatrul Național București, cinci momente coregrafice: „Lunca întunecată”, „Extaz”, „Lamentație – Variațiuni”, „Cursa în labirint” și „Ținutul împădurit”.
Martha Graham a fost una dintre cele mai mari artiste ale secolului 20. Și-a fondat propria companie în 1926, la New York, a avut propria viziune asupra dansului, bazată pe căutarea esenței umane, iar tehnica Graham se predă și astăzi în școlile de coregrafie. De-a lungul unei cariere de aproape 70 de ani, a conceput peste 180 de lucrări, colaborând și lucrând cu Mikhail Barys-hnikov, Rudolf Nureyev, Maya Plisetskaya sau Kirk Douglas, Liza Minnelli și Madonna. Compania „Martha Graham” duce mai departe stilul inovativ, inconfundabil și îndrăzneț al unei artiste care a revo-luționat dansul contemporan și continuă să fie o sursă de inspirație neprețuită pentru noi și noi generații de coregrafi și dansatori.
Eterna aventură a căutării
Suita „Lunca întunecată” este compusă în 2016 din elementele unei lucrări mai lungi a Marthei Graham, care a avut premiera în 1946, la New York. „Lunca întunecată” este inspirată de dragostea artistei față de ritualurile nativilor din sud-vestul Americii și Mexic. Graham scria despre propria lucrare: „Lunca Întunecată este o reconstituire a misterelor care însoțesc eterna aventură a căutării”, iar coloana sonoră compusă de compozitorul mexican Carlos Chávez pentru acest moment coregrafic potențează esențial acest experiment.
“Extaz”, realizat în 1933, este considerat a fi creația cu numărul 37 a Marthei Graham. Virginie Mécène, director de programe al Companiei „Martha Graham”, a reimaginat versiunea Ekstasis, care va fi prezentată la București, pe baza documentației solo-ului original, inclusiv a fotografiilor.
„Lamentație – Variațiuni” a fost conceput inițial în 2007, pentru a comemora evenimentele tragice din 11 septembrie. Deși era plani-ficat să se interpreteze o singură dată, primirea de către public a fost atât de -entuziastă, încât „Lamentație – Variațiuni” a fost adăugat repertoriului permanent al „Companiei de dans Martha Graham”. Lucrarea, concepută de Janet Eilber, director artistic al companiei, în colaborare cu un grup de coregrafi, debutează cu un film al Marthei Graham de la începutul anilor ‘40. „Variațiunile” au fost realizate în condiții creative specifice, fiecare coregraf fiind invitat să creeze o schiță coregrafică spontană ca reacție la filmul Marthei Graham. Printre alte condiții impuse pentru realizarea lucrării se numărau 10 ore de repetiții. Muzica este semnată de -Gustav Mahler, George Crumb și Frédéric Chopin.
„Cursa în labirint” a avut premiera în 1947, având-o ca protagonistă pe însăși Martha Graham, care repoves-tește, din perspectiva Ariadnei, mitul lui Tezeu, cel care străbate labirintul pentru a se confrunta cu Minotaurul. Actuala producție a „Cursei” a fost recreată după ce decorurile și costumele originale au fost distruse parțial de uraganul Sandy. Această versiune, golită de elementele producției clasice, este intens concentrată pe coregrafie.
„Ținutul Împădurit” este realizat în 2016 de coregraful Pontus Lidberg. „Folo-sind muzica lui Irving Fine ca punct de plecare, în loc de concept, am auzit structura, precum și o posibilă imagistică: ținutul împădurit, lumina lunii și creaturi hoinare”, își explică Lidberg demersul.
Evenimentul este organizat și în acest an de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață.