6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăAldineCircuit turistic pe urmele dacilor

Circuit turistic pe urmele dacilor

Pensiunea Ciprian, Resort Carpatia din Brădetu, Rezervația Valea Vâlsanului – va găzdui, între 31 octombrie și 3 noiembrie, Zilele Brădețului – Pentru Dacia.

Potrivit lui Gelu Irimia, directorul general al agenției de turism Carpatia Tour, românii își doresc să descopere propria țară, dar vor programe inedite, care să îmbine cultura, istoria și natura.

Printre programele inedite apreciate de către turiștii străini se numără traseele cu automobile 4×4 în zonele montane precum și cele de mountain bike.

”Cred foarte mult în potențialul turistic al României. Avem Litoral, avem stațiuni montane sau stațiuni balneclimaterice. Dar mai avem și o Deltă a Dunării, unică în Europa, avem locuri pline de energie, spiritualitate, istorie și cultură, avem oameni, avem tradiții. Una dintre pasiunile mele o reprezintă istoria Daciei. Dacii au fost înaintașii noștri și, din păcate, ne uităm istoria și nu promovăm patrimoniul geto-dac, extrem de valoros. Britanicii promovează atât de bine Stonehenge iar noi uităm de Sarmizegetusa”, declară Gelu Irimia.

Evenimentul va fi dedicat artei sacre și simbolisticii pelasgo geto-dacice și va cuprinde o expoziție de sculptură și pictură cu vânzare, spectacole de muzică populară, produse tradiționale cu vânzare.

Potrivit lui Gelu Irimia, printre programele inedite apreciate de către turiștii străini se numără traseele cu automobile 4×4 în zonele montane precum și cele de mountain bike. În cazul comunei Brăduleț, autoritățile, împreună cu Carpatia Turism au reușit să asigure un turism sustenabil, 90% dintre produsele culinare oferite turiștilor fiind, de exemplu, locale și produse în mod natural.

”Sunt țări turistice care au maxim zece obiective recunoscute și le promovează eficient, creând legende în jurul lor. România are sute sau chiar poate mii de obiective care, bine promovate, pot atrage turiști din toată lumea. Am ales să mă concentrez pe județele Argeș și Dâmbovița dar și pe Delta Dunării care, deși sunt atât de aproape de București și tot românul a auzit de ele cel puțin teoretic, din punct de vedere practic încă nu atrag atât de mulți turiști cât ar merita”, adaugă Gelu Irimia.

De ce Brădetu?

Brădetu este recunoscută pentru izvoarele sale de ape sulfuroase, aici aflându-se și Spitalul de Recuperare Balneo-fizio-terapeutică Brădet, care oferă tratamente de profil. Spitalul este amplasat într-o regiune cu tradiţie balneară, apele sulfuroase – descoperite de fotograful Ioan Nicolescu în anul 1888 – stând la baza înfiinţării staţiunii Brădetu. Stațiunea a avut o perioadă de maximă dezvoltare până la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, când a intrat în declin.  

Revigorarea staţiunii Brădetu a început în anul 1975 când s-a inaugurat actualul spital, clădire monobloc cu 8 etaje și cu o capacitate de 200 de paturi. În ultimii ani complexitatea tratamentului a crescut foarte mult datorită accentului pus pe recuperare. Diversificarea formelor de fizioterapie și mai ales de kinetoterapie la nivelul spitalului oferă pacienților posibilități multiple de tratament, prin abordarea unei patologii complexe.

De asemenea, în regiune se află foarte multe obiective turistice, precum cea mai veche mănăstire rupestră din România, de la Corbii de piatră, localitatea Curtea de Argeș, unde se află vestita mănăstire a Meșterului Manole precum și Biserica Domnească, ctitorie a lui Basarab I, primul voievod al Țării Românești, comuna Arefu, Transfăgărășan – potrivit realizatorilor emisiunii Top Gear, cea mai spectaculoasă șosea de munte din lume sau Nămăiești, unde se află o altă mănăstire rupestră vestită pentru o icoană făcătoare de minuni precum și casa memorială a poetului Gheorghe Topârceanu.

Totodată, în comuna Lereşti se află situl arheologic de interes naţional al castrului roman din punctul „Măilătoaia” pe „Malul lui Cocoş”, la est de satul Voineşti, unde s-au descoperit un castru de pământ şi nişte terme din secolul al II-lea d. Ch. Aici au fost descoperite monezi din anul 119 d. Ch., emise imediat după cucerirea romană.

 

 

Cele mai citite

4 idei ingenioase de depozitare pentru chiriașii cu spațiu limitat  

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

FRF acuză Federația de Fotbal din Kosovo de premeditare. Sloganul „Kosovo este Serbia” nu e rasist

Federaţia Română de Fotbal susţine, într-un comunicat de presă remis în urma incidentelor de la meciul din Liga Naţiunilor România - Kosovo de pe...

Rareș Bogdan contestă demersurile lui Marcel Ciolacu: „Un joc politic pentru a-l favoriza pe George Simion”

Europarlamentarul PNL îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de manipulare prin publicarea unui document ucrainean care explică interdicția lui George Simion în Ucraina. Rareș...
Ultima oră
Pe aceeași temă