O serie de imagini inedite din depozitele Arhivelor Naționale ne arată cum trăiau și luptau piloții români de acum 100 de ani.
Comandantul Grupului 2 Aeronautic Tecuci a fost maiorul Andrei Popovici care avea în subordine 3 escadrile: N3, comandată de căpitanul Grand, F4 – căpitan Giossanu, F7, căpitan Gaulin. O fotografie din cele amintite ne prezintă o serie de caricaturi ale ofițerilor din această unitate – unul dintre aceste desene reprezentând un procedeu mai puțin obișnuit pentru realizarea fotografiilor aeriene.
Aviatorii de la Tecuci au luptat în cadrul Armatei I Române în bătăliile din vara anului 1917. Escadrilele F4 și F7 erau dotate cu avioane Farman pentru recunoaștere și bombardament ușor. Majoritatea misiunilor acestor escadrile erau destinate observării trupelor inamice și corectării tirurilor artileriei române. Una din imagini ne arată efectele unui baraj de artilerie asupra unei șosele.
În timpul bătăliei de la Mărășești, în doar două săptămâni, piloții Grupului 2 Aeronautic au efectuat 467 de misiuni de luptă, dintre care 205 au fost misiuni de observare a inamicului. Fotografiile aeriene erau analizate și informațiile strânse erau transmise statului major.
Una din fotografiile de față ne arată ofițerii de la Tecuci la lucru: pe peretele din spate se văd o serie de imagini aranjate în succesiune, cel mai probabil o reprezentare continuă a pozițiilor inamice.
Bilanțul Grupului 2 Aeronautic de la Tecuci pentru anul 1917 a fost unul impresionant: 3989 ore de zbor, 18 avioane inamice doborâte, 275 lupte aeriene, 30.931 kg bombe lansate. În imaginea de mai jos poate fi văzut unul din avioanele de vânătoare de la Tecuci care a participat la aceste lupte.
Și nu în ultimul rând o fotografie în care putem vedea o petrecere a ofițerilor de la Tecuci, cel mai probabil de Anul Nou sau Crăciun câtă vreme pe fundal poate fi văzut un brad împodobit.
Text: George Damian. Imaginile au fost digitalizate în cadrul proiectului Saecularia.ro din Colecția de Documente Fotografice ale Arhivelor Naționale.