Considerat ca psihologul român cel mai citat în literatura internaţională de profil, David este autorul volumului „Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală“. O cercetare derulată între anii 205 şi 2015.
„Eu m-am uitat în analizele pe care le-am făcut în 2015 la valorile psihoculturale fundamentale. M-am uitat la nivelul de încredere interpersonală, cum este văzută munca, la partea asta de organizare comunitară, la partea legată de voluntariat, la partea legată de cooperare. Deci la dimensiunile psihoculturale care dau arhitectura unei zone. Şi prin prisma acestor valori psihoculturale majore nu există diferenţe importante între vechile provincii istorice ale României şi nici măcar între noile redesenări în cele opt arii de dezvoltare regională. Şi acolo am făcut analize şi pe trăsături de personalitate, şi pe nivelul de inteligenţă, deci practic nu sunt diferenţe majore. Există o moştenire diferită, dar dacă te uiţi la date poţi spune cu curaj că românismul, arhitectura românismului bate şi ardelenismul definit larg şi muntenismul definit larg şi moldovenismul“, a declarat psihologul.
Mai mult, exemplele oferite sunt sugestive. „La un eveniment pe care l-am avut la Bucureşti, când aveam o prezentare despre psihologia românilor, după ce am spus această concluzie, a venit la mine un prieten mai în vârstă şi mi-a spus – Daniel, cum poţi să spui că nu sunt diferenţe fundamentale între ardeleni şi bucureşteni? Eu sunt ardelean, de 30 de ani locuiesc în Bucureşti, încă nu am reuşit să mă integrez în cultura de aici. Şi i-am spus – domnule profesor, dumneavoastră dacă aţi fost analizat în diverse studii, dumneavoastră fiind din Ardeal, aţi fost socotit din Bucureşti în eşantion. Deci ideea este asta: atâţia ardeleni în ultimii 20, 30, 50 de ani sau poate de-a lungul istoriei, în ultimii 100 de ani, atâţia ardeleni s-au mutat şi au mers spre sudul ţării, atâţia moldoveni au venit spre Ardeal şi spre Banat, încât a mai insista pe diferenţe între provincii este foarte greu, cel puţin pe dimensiunile psihoculturale majore. Eu acum dacă aş fi într-un studiu şi aş fi testat aş fi socotit în eşantionul Clujului. Dar eu ca tradiţie şi cultură vin din zona Satu Mare, unde sunt totuşi unele nuanţe, unele diferenţe. Mutarea populaţiei dintr-o zonă în alta a produs o oarecare omogenizare“”, a mai declarat Daniel David.
Prorector al Universităţii „Babeş-Bolyai“, Daniel David nu s-a ferit să comenteze aprecierile unor intelectuali publici care vorbesc despre diferenţele de esenţă dintre ardeleni, munteni, moldoveni. „Noi trebuie să facem o distincţie: cum suntem prin prisma unor atribute psihoculturale, cum ne credem prin prisma acelor atribute şi cum am vrea să fim. Problema este că de foarte multe ori teoretizările despre psihologia românilor au fost făcute de oameni care nu erau psihologi, din diverse motive. Psihologia a fost desfiinţată în perioada comunistă, psihologii nu au ocupat poziţii de influenţă culturală foarte puternice în România. Şi de obicei au curajul să se pronunţe despre cum sunt sau despre cum ar trebui să fie românii oameni care au ajuns la o anumită notorietate în ţară şi atunci încep să aibă păreri despre români. Cum sunt, cum ar trebui să fie. Însă adesea mulţi dintre ei au făcut confuzii între cum suntem, cum ne credem şi cum am vrea să fim. În psihologie, noi separăm aceste niveluri. Şi atunci da, există o mulţime de intelectuali şi din zona Ardealului, şi din zona Banatului, şi din zona Partium- Sătmar, Maramureş, din Moldova, din Oltenia, care vorbesc despre particularităţile acelor zone. Şi le accentuează. Din punctul meu de vedere, acele discursuri sunt bune, dar ele nu arată cum sunt acele zone, ci cum cred ei că sunt sau cum ar vrea să fie“, a mai spus David.