17.4 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăAldineCe spune Gabriel Oprea că s-a întâmplat la Consiliul JAI. Care sunt...

Ce spune Gabriel Oprea că s-a întâmplat la Consiliul JAI. Care sunt ţările care NU vor COTE OBLIGATORII

Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, a declarat, marţi, că la Consiliul Justiție și Afaceri Interne, la care a participat luni, nu s-a ajuns la niciun consens pe cote obligatorii de refugiați. Oprea a nominalizat şi cele patru ţări care s-au opus: Slovacia, Cehia, Letonia și România.

La primul punct s-a votat în unanimitate relocarea celor 40.000 de imigranţi din aprilie. România s-a angajat să preia 1.758, după care lucrurile s-au mai complicat, am fost de acord cu toate punctele, mai puţin cu faptul ca România să fie de acord cu cotele obligatorii pentru cei 120.000 de imigranţi. Au fost patru ţări care au susţinut acest lucru: Slovacia, Cehia, România, Letonia. Deci nu a fost un consens în acest punct de vedere S-au tras concluziile. Rămâne ca pe data de 8 octombrie, la următorul JAI de la Luxemburg, să se reia această problemă. Am explicat foarte clar, în baza mandatului, solidaritatea Româiei cu UE în acest moment, faptul că la Frontex România este pe locul doi la numărul de experţi, că România se angajează în plus să-şi mărească contribuţia la Frontex la europol sau la alte agenţii europene şi faptul că cei 2.700 de km de graniţă, România o apără farte bine. Acesta au fost concluziile„, a spus Oprea, citat de Mediafax.

Oprea a adăugat că l-a informat pe preşedinte de la Bruxelles şi pe premier la coaliţia de guvernare, arătând că urmează să se discute această problemă joi la şedinţa CSAT.

Întrebat dacă la Consiliu s-a vorbit şi despre aderearea ţării noastre la Schengen, vicepremierul a spus că: „Nu, nu s-a vorbit despre aderarea României. Am spus că prin tot ceea ce face România la graniță, acționează ca o țară din spațiul Schengen”.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă