Președintele BCE, Mario Draghi, a declarat că instituția pe care o conduce a majorat, joi, finanţarea de urgenţă a băncilor din Grecia cu 900 de milioane de euro, la 90 de miliarde de euro, informează Mediafax.
Draghi a explicat că BCE a decis să suplimenteze „substanţial” împrumuturile de urgenţă puse la dispoziţia băncilor elene prin programul ELA, datorită evoluţiilor pozitive care au avut loc în ultimele zile, instituţia pornind de la aşteptarea că Grecia va rămâne în zona euro, relatează MarketWatch.
Şeful BCE a precizat totodată că instituţia a decis ca suplimentarea împrumuturilor acordate băncilor din Grecia prin programul ELA să nu mai fie ţinută secretă.
În urma declaraţiei lui Draghi privind plata de către Grecia a datoriei de 3,5 miliarde de euro, scadentă pe 20 iulie, moneda unică europeană s-a apreciat faţă de dolar şi lira sterlină.
Grecia nu a reuşit să plătească o datorie către FMI în valoare de 1,54 de miliarde de euro, scadentă pe 30 iunie.
Euro este tranzacţionat la 1,0893 dolari pe unitate şi 69,8 pence pe unitate, în creştere de la 1,0860 dolari pe unitate, respectiv 69,63 pence pe unitate, înaintea declaraţiilor lui Draghi din timpul conferinţei de presă organizată după şedinţa de politică monetară a BCE la care s-a decis menţinerea neschimbată a dobânzilor.
Parlamentul de la Atena a votat în noaptea de miercuri spre joi măsurile de reformă cerute de creditorii internaţionali în schimbul reluării finanţării ţării.
Miniştrii de Finanţe din zona euro au căzut de acord, joi, de principiu, asupra unui împrumut punte în valoare de 7 miliarde de euro, destinat Greciei, pentru acoperirea necesarului imediat de finanţare.
Împrumutul urmează să fie anunţat vineri, după ce parlamentele naţionale din mai multe state din zona euro vor aproba acordul semnat luni de premierul elen Alexis Tsipras, a spus un oficial european.