Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Răzvan Brătulescu, Ion Dobran și Charlos Washington (Foto: NSF Deveselu)

Americanii au invitat la Deveselu un ofițer român care le-a fost inamic în război

Fostul pilot Ion Dobran, care a luptat contra Statelor Unite în cel de-al doilea Război Mondial, a fost, în această săptămână, oaspetele militarilor americani și români din baza de la Deveselu.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 06.06.2018 - 15:11

Generalul aviator în retragere Ion Dobran (99 de ani) este veteran de război și a devenit faimos prin faptul că, la data de 6 iunie 1944, adică acum 74 de ani, l-a doborât pe cunoscutul aviator american Barrie Davis.

Lupta aeriană câștigată de Dobran s-a desfășurat deasupra orașului Galați. Avionul Messerschmitt, pilotat de Dobran, a fost ulterior lovit de americani și a aterizat forțat în România, iar avionul Mustang, al lui Davis, a aterizat, grav avariat, în Ucraina.

La acel moment, Ion Dobran era locotenent și avea 25 de ani.

Ambii piloți, Dobran și Davis, au supraviețuit războiului și chiar s-au reîntâlnit, ca prieteni, la București, în anul 2010, unde au povestit despre bătălia aeriană în care fuseseră inamici și despre viața lor de după război.

Americanul l-a felicitat pe românul care i-a distrus avionul

La întâlnirea din ianuarie 2010, Barrie Davis l-a felicitat pe Dobran pentru modul cum a acționat în lupta aeriană: „Ai făcut o treabă excelentă pe 6 iunie 1944, mi-ai făcut avionul bun de aruncat la gunoi. Îți mulțumesc însă că ținta ta a fost avionul, și nu viața mea”.

 

Davis (stânga) și Dobran, la București, în anul 2010

(Foto: Dragos Dobre/aripiromanesti.ro)

Ion Dobran a avut multe de povestit, întrucât el a luptat, succesiv, contra sovieticilor și a americanilor, iar apoi contra nemților, iar după instalarea comunismului a fost dat afară din Armata Română și trimis să lucreze ca muncitor într-o fabrică.

Barrie Davis a murit în anul 2014, la vârsta de 90 de ani.

La 2 iunie 2018, generalul Ion Dobran, acum în vârstă de 99 de ani, a fost primit ca oaspete de onoare, la Deveselu, de căpitanul Charlos Washington, comandantul bazei navale americane din România, și de colonelul  Răzvan Brătulescu, comandantul Bazei 99 a Armatei Române. După cum se știe, unitatea americană de la Deveselu funcționează pe teritoriul Bazei 99.

Potrivit părții americane, în perioada în care a fost ofițer activ, Ion Dobran a fost și el, pentru o scurtă perioadă, comandant al bazei de la Deveselu.

Comentarii

loading...