5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăAldineAmericanii au invitat la Deveselu un ofițer român care le-a fost inamic...

Americanii au invitat la Deveselu un ofițer român care le-a fost inamic în război

Generalul aviator în retragere Ion Dobran (99 de ani) este veteran de război și a devenit faimos prin faptul că, la data de 6 iunie 1944, adică acum 74 de ani, l-a doborât pe cunoscutul aviator american Barrie Davis.

Lupta aeriană câștigată de Dobran s-a desfășurat deasupra orașului Galați. Avionul Messerschmitt, pilotat de Dobran, a fost ulterior lovit de americani și a aterizat forțat în România, iar avionul Mustang, al lui Davis, a aterizat, grav avariat, în Ucraina.

La acel moment, Ion Dobran era locotenent și avea 25 de ani.

Ambii piloți, Dobran și Davis, au supraviețuit războiului și chiar s-au reîntâlnit, ca prieteni, la București, în anul 2010, unde au povestit despre bătălia aeriană în care fuseseră inamici și despre viața lor de după război.

Americanul l-a felicitat pe românul care i-a distrus avionul

La întâlnirea din ianuarie 2010, Barrie Davis l-a felicitat pe Dobran pentru modul cum a acționat în lupta aeriană: „Ai făcut o treabă excelentă pe 6 iunie 1944, mi-ai făcut avionul bun de aruncat la gunoi. Îți mulțumesc însă că ținta ta a fost avionul, și nu viața mea”.

 

Davis (stânga) și Dobran, la București, în anul 2010

(Foto: Dragos Dobre/aripiromanesti.ro)

Ion Dobran a avut multe de povestit, întrucât el a luptat, succesiv, contra sovieticilor și a americanilor, iar apoi contra nemților, iar după instalarea comunismului a fost dat afară din Armata Română și trimis să lucreze ca muncitor într-o fabrică.

Barrie Davis a murit în anul 2014, la vârsta de 90 de ani.

La 2 iunie 2018, generalul Ion Dobran, acum în vârstă de 99 de ani, a fost primit ca oaspete de onoare, la Deveselu, de căpitanul Charlos Washington, comandantul bazei navale americane din România, și de colonelul  Răzvan Brătulescu, comandantul Bazei 99 a Armatei Române. După cum se știe, unitatea americană de la Deveselu funcționează pe teritoriul Bazei 99.

Potrivit părții americane, în perioada în care a fost ofițer activ, Ion Dobran a fost și el, pentru o scurtă perioadă, comandant al bazei de la Deveselu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă