4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăAldine9 ianuarie în istorie: Rușii obțin Crimeea de la turci. Românii primesc...

9 ianuarie în istorie: Rușii obțin Crimeea de la turci. Românii primesc brățările dacice

1317. Filip al V-lea este încoronat la Reims ca rege al Franței.

1768. Philip Astley înfiinţează la Londra primul circ modern.

1792. Tratatul de la Iași încheie războiul dintre Rusia și Imperiul Otoman. Rusia obține Crimeea, Oceakov și litoralul Mării Negre până la Nistru.

1822. S-a născut Carol Benesch, arhitect silezian de orientare istoristă și eclectică stabilit în Regatul României. A făcut studii de arhitectură la Viena și la scurt timp după terminarea studiilor a fost adus în Țara Românească de principele Nicolae Bibescu-Brâncoveanu, devenind un arhitect renumit în București. A fost membru fondator și primul vicepreședinte al Societății Arhitecților din România (1891-1892). În 1865 este numit arhitect-șef al orașului București. Lucrări semnificative: Castelul Peleș din Sinaia, Catedrala Sfântul Iosif, Biserica Domnița Bălașa, Azilul Elena Doamna și Spitalul Brâncovenesc din București; Catedrala Sfinții Petru și Pavel din Constanța.

1873. Moare împăratul Napoleon al III-lea al Franţei  (născut 1808).

1890. S-a născut scriitorul ceh Karel Capek  (decedat 1938).

1900. S-a înființat SS Lazio, primul club de fotbal din capitala Italiei.

1908. S-a născut scriitoarea Simone de Beauvoir  (decedată 1986).

1913. S-a născut Richard Nixon  (decedat 1994), al 37-lea preşedinte al SUA. În urma afacerii Watergate, este silit să demisioneze la 9 august 1974.

1941: Bombardierul britanic Avro Lancaster este testat în primul său zbor. Aeronava va fi produsă în număr mare pentru Royal Air Force.

1941. S-a născut cântăreață americană de folk Joan Baez.

1944. S-a născut Jimmy Page  (Led Zeppelin) unul dintre cei mai mari chitariști din istoria rockului.

1954. A fost inaugurat Teatrul de Operă şi Balet din Bucureşti – azi, Opera Română.

1959. S-a născut Cristi Minculescu, solistul trupei Iris.

1970. S-a născut Lara Fabian, cântăreață și actriță belgiană.

1982. S-a născut Kate Middleton, soția prințului William de Wales.

1998. A murit Lia Manoliu, fostă campioană olimpică la aruncarea discului (născută 1932).

2007. A murit, în urma unui accident vascular, Ion Dincă (născut 1928), fost general de armată, fost primar al Capitalei în timpul lui Ceaușescu.

2007. Patru brăţări dacice care fac parte din patrimonul naţional şi care au fost descoperite în Munţii Orăştiei, au fost răscumpărate de Guvernul României şi readuse în ţară.

2000. În Uzbekistan au loc alegeri prezidențiale: Islam Karimov este acreditat cu 99% din voturi.

2009. Preşedintele Sport Club Miercurea Ciuc, Antal Istvan, a decedat. Antal Istvan a fost jucător, antrenor şi preşedinte al SC Miercurea Ciuc. A făcut parte din generaţia de aur a hocheiului românesc, participând la numeroase competiţii , cea mai prestigioasă fiind Jocurile Olimpice de iarnă din 1980 de la Lake Placid, dar şi la mai multe ediţii ale CM.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă