Ministerul Apărării Naționale (MApN) are un necesar de peste 3000 de posturi de rezerviști voluntari, dintre care peste 2000 sunt pentru gradați și soldați rezerviști voluntari, iar restul sunt pentru ofițeri, pentru maiștri militari și pentru subofițeri rezerviști voluntari.
Procesul de recrutare și selecție a rezerviștilor voluntari se desfășoară în baza Legii nr. 270 / 2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari și a Ordinului ministrului Apărării Naționale nr. M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270 / 2015. Ordinul M. 25 fusese semnat de Gabriel Leș, în timpul primul său mandat de ministru al Apărării Naționale.
Aceste acte normative precizează că un rezervist este plătit cu 10 la sută din solda unui militar în activitate care are același grad. Drept urmare, întrucât un soldat în activitate are o soldă de circa 2300 de lei, un soldat rezervist ar primi zece la sută din 2300 de lei, adică ar primi doar circa 230 de lei pe lună.
2000 de posturi vacante de rezerviști voluntari
Acesta este motivul pentru care, până în prezent, campaniile MApN de atragere a rezerviștilor voluntari au avut un succes absolut modest, existând, numai la această categorie de personal, un deficit de circa 2000 de oameni (separat de cele circa 5000 de posturi vacante de cadre militare în activitate și de angajați civili). Ultima asemenea campanie de recrutare, despre care ziarul nostru a informat la vremea respectivă, s-a desfășurat în luna august 2019.
Ce-i drept, MApN a inițiat, încă de anul trecut, un proiect de lege care ar fi urmat să mărească solda rezerviștilor de la 10 la sută la 30 la sută din solda unui militar în activitate. Dar acest proiect a primit aviz negativ din partea Ministerului de Finanțe condus de Eugen Teodorovici.
Această situație a fost relatată de șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, în cadrul unui interviu difuzat de Radio România Actualități. Întrebat dacă a fost modificată Legea rezerviștilor voluntari, generalul Ciucă a precizat că modificarea „nu s-a întâmplat până în momentul de față”.
“Au fost câteva elemente de corectare primite de la Ministerul Justiției și suntem în proces de corectare a lor și avem, de asemenea, din păcate, o negație de la Ministerul Finanțelor. Noi în continuare susținem demersul, pentru că nu cerem bani în plus, ci cerem doar avizul pentru a putea să mergem cu legea mai departe în Parlamentul României, rămânând în aceeași cifră bugetată în doi la sută, rămânând în sarcina noastră să ne drămuim resursa financiară, astfel încât să ne atingem obiectivele de constituire a resursei umane și, în mod deosebit, de instruire și pregătire a resursei umane pentru nevoile de apărare a țării”, a precizat generalul Nicolae Ciucă.