„Ne propunem ca de acum să lucrăm la mecanisme care să permită deschiderea sau anumite activităţi culturale, anumite activităţi sportive şi da, cu siguranţă, ne vom folosi de testare. Ne uităm la posibilitatea de a organiza concerte. Avem modele, puţine încercări în state din vestul Europei, în Barcelona de curând. Avem, de asemenea, în Germania un exemplu. Ne uităm care sunt metodele prin care să putem cât mai curând să convieţuim cu pandemia prin care trecem şi care va mai dura o vreme. Trebuie să vedem şi dincolo de ceea ce se întâmplă în spitale, pe de-o parte să păstrăm restricţii, pe de altă parte să dăm posibilitatea restaurantelor, activităţilor culturale şi, în general, vieţii să continue”, a declarat Voiculescu la Parlament.
Ministrul Sănătăţii a subliniat că testarea rapidă va fi parte din soluţie şi că farmaciile sunt locuri în care se poate organiza testarea, dacă există anumite condiţii, spaţii şi dacă vor fi oameni dispuşi să realizeze testele, arătând că aceste aspecte au fost definite în ordinul de ministru şi în ordonanţa de urgenţă, care cel mai probabil va fi adoptată luni.
Testele vor fi puse la dispoziţie, cel mai probabil, de către autorităţile centrale, prin Ministerul Sănătăţii, respectiv Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă sau achizitor. „S-ar putea ca unele să vrea să ofere testarea gratuită, altele să pună o anumită taxă. (…) Nu ştiu care va fi costul final. S-ar putea să fie gratuit sau s-ar putea ca unele farmacii să vrea să taxeze, să pună un anumit preţ pentru manoperă. Testele evaluăm acum posibilitatea de a le transmite gratuit către farmacii”, a explicat Voiculescu.
El a indicat că în prezent sunt disponibile peste 2 milioane de kituri pentru testare.