12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiVIOREL MOCANU: “Atacul lansat de premier asupra CCR reprezintă debutul anarhiei instituționale”

VIOREL MOCANU: “Atacul lansat de premier asupra CCR reprezintă debutul anarhiei instituționale”

“Afirmațiile premierului, prin care acesta își exprimă nemulțumirile personale față de Decizia Curții Constituționale, constituie un grav atac adus atât independenței justiției, cât și statului de drept, susţine avocatul Viorel Mocanu.

“Este evident că într-o democrație consolidată, precum cea românească, sunt inadmisibile acţiunile totalitare, de natură a submina autoritatea justiţiei și prestigiul corpului profesional al magistraţilor.

În consecință, este obligatorie amendarea, de urgență și cu fermitate, a unui astfel de derapaj de către toate instituțiile cu atribuții în acest sens.

Exprimarea, în mod public, de către un înalt demnitar, a unor percepții subiective distorsionate și ridicarea acestora la valoare de adevăr reprezintă dovadă clară a ignorării principiilor statutului de drept, o manieră excesiv de personală, dar ilicită, de raportare la garanții supremi ai respectării Constituției,” mai spune avocatul.

“Afirmațiile în sensul că judecătorii Curții Constituționale își realizează activitatea conform unor principii și reguli nelegale – ,,partizane!” și ,,după placul celor de la PSD!”- și că deciziile acestora ar fi greșite deoarece ,, ele contravin acțiunilor și prerogativelor președintelui!” nu reprezintă altceva decât o asumare instituțională a negării importanței, rolului și atribuțiilor instanței constituționale. Totodată, se realizează un prim pas în direcția creării unui conflict juridic cu însăși autoritatea chemată să soluționeze, în mod uzual, conflictele de natură constituţională dintre autorităţile publice.

Dincolo de declarațiile pur politice – cu derapajele inerente, cu execesele și exagerările de rigoare, cu amprenta invizibilă a formațiunii politice din care fac parte, reprezentanții de rang înalt ai statului român nu trebuie să piardă din vedere că reprezintă instituții, puteri în stat, astfel încât discursul lor are valențe mult mai complexe decât al unui cetățean obișnuit.

În aceste condiții, mesajul bazat exclusiv pe aruncarea unei pretinse anateme ideologice asupra CCR discreditează, în primul rând, emitentul și, în al doilea rând, creionează pe plan extern debutul anarhiei instituționale,” conchide Mocanu.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă