“Afirmațiile premierului, prin care acesta își exprimă nemulțumirile personale față de Decizia Curții Constituționale, constituie un grav atac adus atât independenței justiției, cât și statului de drept, susţine avocatul Viorel Mocanu.
“Este evident că într-o democrație consolidată, precum cea românească, sunt inadmisibile acţiunile totalitare, de natură a submina autoritatea justiţiei și prestigiul corpului profesional al magistraţilor.
În consecință, este obligatorie amendarea, de urgență și cu fermitate, a unui astfel de derapaj de către toate instituțiile cu atribuții în acest sens.
Exprimarea, în mod public, de către un înalt demnitar, a unor percepții subiective distorsionate și ridicarea acestora la valoare de adevăr reprezintă dovadă clară a ignorării principiilor statutului de drept, o manieră excesiv de personală, dar ilicită, de raportare la garanții supremi ai respectării Constituției,” mai spune avocatul.
“Afirmațiile în sensul că judecătorii Curții Constituționale își realizează activitatea conform unor principii și reguli nelegale – ,,partizane!” și ,,după placul celor de la PSD!”- și că deciziile acestora ar fi greșite deoarece ,, ele contravin acțiunilor și prerogativelor președintelui!” nu reprezintă altceva decât o asumare instituțională a negării importanței, rolului și atribuțiilor instanței constituționale. Totodată, se realizează un prim pas în direcția creării unui conflict juridic cu însăși autoritatea chemată să soluționeze, în mod uzual, conflictele de natură constituţională dintre autorităţile publice.
Dincolo de declarațiile pur politice – cu derapajele inerente, cu execesele și exagerările de rigoare, cu amprenta invizibilă a formațiunii politice din care fac parte, reprezentanții de rang înalt ai statului român nu trebuie să piardă din vedere că reprezintă instituții, puteri în stat, astfel încât discursul lor are valențe mult mai complexe decât al unui cetățean obișnuit.
În aceste condiții, mesajul bazat exclusiv pe aruncarea unei pretinse anateme ideologice asupra CCR discreditează, în primul rând, emitentul și, în al doilea rând, creionează pe plan extern debutul anarhiei instituționale,” conchide Mocanu.