11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiUPDATE: Incendiul masiv de la fabrica de condimente din Alba nu a...

UPDATE: Incendiul masiv de la fabrica de condimente din Alba nu a fost stins

 UPDATE: Mai multe focare continuă să fie prezente, în pofida intervenţiei continue a pompierilor, şi duminică seară la locul incendiului care a mistuit cea mai mare fabrică de condimente din România, situată în Zona Industrială din Alba Iulia.

Potrivit imaginilor date publicităţii de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, duminică seară, la aproape 40 de ore de la izbucnirea incendiului, încă existau focare.

“Intervenţia continuă cu aceleaşi forţe şi mijloace ca în cursul zilei (de duminică – n.r.)”, a transmis prim-adjunctul şefului ISU Alba, maior Ovidiu Costea.

Reprezentanţii ISU Alba au anunţat, duminică dimineaţă, că intervenţia de stingere a incendiului continuă şi la această oră, la faţa locului intervenind 30 de pompieri cu şase autospeciale, o autoscară şi trei motopompe pentru alimentare autospeciale din râul Ampoi.

Incendiul a izbucnit sâmbătă dimineaţa, la ora 6.00, şi a fost sesizat de paznicul clădirii, singura persoană aflată la acea oră în incintă. El a cerut ajutor, prin numărul de urgenţă 112 şi, iniţial, la locul incendiului s-au deplasat două autospeciale şi o ambulanţă de la Detaşamentul Alba Iulia. Foarte repede, pompierii şi-au dat seama că nu vor reuşi să stingă flăcările care deja aveau o înălţime de câţiva metri şi au cuprins întreaga clădire, astfel că forţele au fost suplimentate cu încă două autospeciale şi pompieri de la Garda de intervenţie Sebeş şi apoi cu alte maşini de stingere, autoscări şi pompieri din Hunedoara, Sibiu şi Cluj, ajungându-se la 100 de salvatori şi 11 autovehicule speciale.

”La momentul sosirii forţelor de intervenţie la faţa locului, în interior se auzeau mai multe explozii, cel mai probabil de la substanţele volatile existente acolo. S-a reuşit evacuarea unui număr mare de butelii cu acetilenă, azot, hidrogen, care erau folosite în procesul de producţie. De fapt acesta a fost pericolul pentru echipajele sosite la faţa locului. De asemenea, au fost evacuate şi 10 camioane aflate în curte, în apropierea rampei de încărcare”, a declarat Ovidiu Costea, purtător de cuvânt al ISU Alba.

După câteva ore, folosind inclusiv apă din râul care se află în apropierea fabricii, pompierii au reuşit să localizeze şi să oprească flăcările pe o mare parte din exteriorul clădirii, însă în interior au rămas focare.

Peste noapte s-a acţionat cu 3 autospeciale cu apă şi 2 autoscări, cu un utilaj greu s-au decopertat bucăţile de tabla sub care focul s-a reaprins în mod repetat şi s-a refulat apa pentru lichidarea tuturor focarelor existente sub materialele din care era confectionaţă hala şi care s-au prăbuşit în urma incendiului.

Încă de sâmbătă dimineaţă, la scurt timp după producerea incendiului, populaţia din Alba Iulia şi împrejurimi a fost înştiinţată, în mod repetat, cu privire la măsurile de autoprotecţie care se impun în aceste situaţii, respectiv închiderea ferestrelor şi uşilor pentru că s-a degajat o cantitate foarte mare de fum.

”Fac precizarea că s-au transmis mai multe mesaje de avertizare prin Ro-Alert prin care populaţia a fost înştiinţată cu privire la măsurile de autoprotecţie care se impun în aceste situaţii, respectiv închiderea ferestrelor şi uşilor pentru că este degajată în continuare o cantitate foarte mare de fum, iar vântul a dus acest fum spre oraş şi spre alte localităţi din apropiere”, a declarat reprezentantul ISU Alba.

Prezent la locul incendiului, Dănuţ Hălălai, prefectul de Alba, a solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba deplasarea unui laboratorul mobil, cu care să facă măsurători ale calităţii aerului în zonele locuite ale cartierului Oarda de Jos din Alba Iulia, Lancrăm şi Sebeş (pe direcţia deplasării norului de fum). După interpretarea buletinelor de analize eliberate, personalul de specialitate al DSP Alba a transmis că în aceste zonele calitatea aerului este în limite normale şi nu există niciun pericol pentru sănătate.

Fabrica de condimente Solina, distrusă sâmbătă de flăcări, este situată în parcul industrial al municipiului Alba Iulia, în apropiere de şoseaua de centură. Până la jumătatea anului 2016, când a fost cumpărată de grupul francez, a funcţionat sub numele Supremia, firmă desemnată ca cel mai mare producător de condimente din România. La cumpărare, compania franceză a făcut şi o infuzie de capital de 3,4 milioane de euro iar până în acest moment Solina Romania este considerat şi unul dintre jucătorii importanţi la nivelul pieţei est europene, cu exporturi pe 4 continente şi achiziţii de materie primă din 80 de ţări.

Solina are peste 250 de angajaţi, dintre care majoritatea lucrează la liniile de producţie. Munca se desfăşoară pe două schimburi şi se încheie la ora 23.00, acesta fiind motivul pentru care fabrica era goală în momenul în care s-a produs incendiul.

În cursul zilei de sâmbătă angajaţii fabricii au fost convocaţi de conducerea firmei, pentru a li se explica ce vor face în viitor. Potrivit unora dintre ei, li s-a spus că fabrica va fi reconstruită, iar o parte dintre ei vor fi solicitaţi pentru lucrări, alţii având posibilitatea să lucreze în unităţi ale companiei din Franţa şi Belgia. Mulţi dintre muncitori au rămas până spre seară la locul incendiului, oferindu-şi ajutorul.

”În cursul zilei de azi, o comisie de anchetă va demara cercetările pentru stabilirea cauzelor care au generat incendiul, precum şi cele care au favorizat propagarea acestuia”, a declarat purtătorul de cuvnt al ISU Alba.

Potrivit prim-adjunctului şefului ISU Alba, maior Ovidiu Costea, ţinând cont şi de amploarea suprafeţei afectate, au fost înregistrate şi unele probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă a autospecialelor de stingere trimise la locul incendiului, motiv pentru care s-au folosit şi motopompe, cu care s-a luat apă din Ampoi, râu aflat în imediata apropiere.

Cauza incendiului nu a fost încă stabilită, incendiul nefiind încă lichidat. Potrivit pompierilor ajunşi la faţa locului, focul s-a manifestat iniţial în partea din spate a fabricii, unde se află şi o centrală termică.

Incendiul a fost anunţat la 112 de către paznic.

Pompierii nu au putut intra în interiorul halei cuprinse de flăcări, deoarece din aceasta s-au auzit şi unele explozii, a menţionat maiorul Ovidiu Costea.

De asemenea, potrivit acestuia, au fost mutate mai mute tancuri care conţineau azot, motorină şi GPL, existând pericolul autoîncălzirii acestora.

ISU Alba a transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-alert, pentru anunţarea populaţie din zonă asupra prezenţei fumului dens rezultat din procesul de ardere. Oamenii au fost sfătuiţi să-şi ia măsuri de autoprotecţie.

Potrivit prefectului de Alba, Dănuţ Emil Hălălai, la faţa locului a fost trimis şi laboratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, pentru a vedea “dacă există substanţe periculoase degajate în aer şi dacă acestea sunt periculoase pentru om”.

Pompieri din patru judeţe intervin, sâmbătă dimineaţa, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o hală de producţie a condimentelor, o clădire de două etaje, de lângă municipiul Alba Iulia. Incendiul s-a manifestat generalizat pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi.

În sprijinul echipajelor care intervin la locul evenimentului acţionează din Alba patru autospeciale de stingere, o autoscară de intervenţie la înălţime, descarcerarea şi un echipaj de prim-ajutor.

Alte autospeciale au fost dislocate în sprijin de la ISU Hunedoara, ISU Sibiu şi ISU Cluj, în total acţionând 11 maşini de stingere.

Fabrica a fost inaugurată în ianuarie 2011. Din 2017, aceasta a devenit parte a grupului Solina.

 

Şeful ISU Alba: Obiectivul era autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu

“Vreau să menţionez faptul că obiectivul era autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu, fiind controlat ultima dată în septembrie, iar în urma controlului nu au fost identificate nereguli majore”, a afirmat şeful ISU Alba.

Potrivit viceprimarului municipiului Alba Iulia Gabriel Pleşa, din discuţiile pe care acesta le-a avut cu conducerea fabricii a reieşit că au fost anunţaţi despre incendiu acţionarii grupului Solina. În ceea ce priveşte procesul tehnologic, “există temeri că acesta nu va putea fi reluat mai devreme de câteva luni”, a spus viceprimarul. În fabrica din Alba Iulia lucrau efectiv 167 de oameni, în total numărul angajaţilor, inclusiv cu distribuitorii, fiind de 235, a spus Gabriel Pleşa.

De asemenea, prefectul de Alba, Dănuţ Emil Hălălai, a punctate că, din primele verificări, nu ar fi probleme care să pună în pericol sănătatea localnicilor.

“Autolaboratorul APM este în lucru. Am cerut să se facă probe în mai multe locuri. (…). Din primele verificări, se pare că nu există probleme care să pună în pericol viaţa şi sănătatea persoanelor”, a spus prefectul. El a adăugat că s-au degajat în aer “substanţe normale” în urma unui incendiu, ca “monoxid de carbon, benzen, substanţe plastice arse”.

Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

VIDEO. Reacția halucinantă a lui Dan Negru, despre noii jurați “Chefi la Cuțite”

Emisiunea "Chefi la Cuțite" este în prim plan în ultima vreme, după ce vechii jurați care au "scris istorie" în televiziune au demisionat. Potrivit...

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. “Avem o variantă și mai scurtă de a fi în...

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță,...
Ultima oră
Pe aceeași temă