12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiValea Uzului. Cum a fost inventat un scandal interetnic

Valea Uzului. Cum a fost inventat un scandal interetnic

Primele reclamații despre existența unor tensiuni interetnice, între români și unguri, la Valea Uzului au fost lansate, prin intermediul presei și al internetului, de politicieni sau de simpatizanți ai UDMR.

Pe timpul desfăşurării evenimentului de la cimitirul din Valea Uzului nu au existat violenţe între participanţi sau între participanţi şi forţele de ordine, a anunțat, încă de joi, Jandarmeria Română.

„Din primele constatări nu au fost observate astfel de elemente, dar vor fi desfăşurate activităţi specifice de către organele competente pentru cercetarea la faţa locului a tuturor aspectelor. Participanţii la eveniment au început să părăsească zona iar forţele de ordine vor rămâne în continuare acolo până la finalizarea întregii activităţi”, preciza, joi seară, comunicatul Jandarmeriei.

Tot joi seară, UDMR confirma că o serie de etnici maghiari „au format un lanţ uman în jurul cimitirului”, dar acest lucru s-ar fi produs, în opinia UDMR, doar ca o măsură de protecție „faţă de denigrarea memoriei eroilor comunităţii lor”. Deși, în mod normal, adunările publice au nevoie de o aprobare din partea Primăriei, „lanțul uman” invocat de UDMR nu a avut o asemenea bază legală.

UDMR îi acuză pe românii din Harghita că „au pătruns cu forţa în cimitirul eroilor din Valea Uzului”, adică în ciuda lanțului uman organizat de activiștii de etnie maghiară. Doar că, în mod evident, un cimitir este un loc public, în care are acces orice persoană, indiferent de naționalitatea acesteia.

Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului adăpostește osemintele unor militari, de diverse naționalități, căzuți în Primul Război Mondial. Deși se încearcă acreditarea ideii că acesta ar fi un cimitir al eroilor maghiari, această idee este falsă, întrucât la Valea Uzului sunt înhumați și peste 50 de ostași români.

Este un lucru foarte bine cunoscut că data de 6 iunie este sărbătorită de români drept Ziua Eroilor, astfel că se știa cu certitudine că românii vor dori să intre pentru a depune coroane de flori, în ziua de joi, 6 iunie, și în interiorul cimitirului de la Valea Uzului. Așa se face că pregătirea unor elemente de natură să producă incidente, cum a fost lanțul uman format de etnici maghiari, a fost ușor de realizat.

Politicienii din UDMR au fost tentați să speculeze această situație în scopuri electorale. Pe de altă parte însă, ea a fost speculată și de membri ai Guvernului de la Budapesta. Nemuțumirea reală a Guvernului Ungariei este relevată, însă, de o declarație emisă, la data de 7 iunie, de Levente Magyar, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei:

„Toate acestea s-au întâmplat într-o țară care este la președinția UE și în care Papa a făcut o vizită zilele trecute”, spunea secretarul de stat Levente Magyar.

Situația de la Valea Uzului a fost însă explicată, în termeni foarte clari, de ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu.

,,Șeful diplomației române i-a adresat omologului ungar solicitarea de a transmite un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor. Ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat importanța identificării unor soluții practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români și maghiari deopotrivă și a subliniat dreptul neîngrădit al fiecărui stat de a-și comemora eroii îngropați în acest cimitir. În același timp, ministrul Teodor Meleșcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situației, fără a fi necesare intervenții externe neconstructive în acest sens”, a anunțat un comunicat al Ministerului român de Externe.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Vreme neobișnuit de caldă pe 8 ianuarie: Unde se vor înregistra 18 grade

Astăzi, 8 ianuarie, vremea aduce temperaturi primăvăratice, mai calde decât ar fi normal pentru această perioadă a anului. În Dobrogea și Bărăgan, maximele vor ajunge...

Cum te poți asigura opțional la sănătate în 2025 dacă nu ai venituri fiscalizate

Persoanele care nu au venituri fiscalizate și care nu beneficiază de exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pot opta...

China extinde subvențiile pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi în încercarea de a stimula economia

Lansată în 2023, inițiativa urmărește să crească cheltuielile gospodăriilor din China, în contextul încetinirii economice și al problemelor din sectorul imobiliar, informează Financial Times. Pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă