O echipă de cercetători de la Institutul pentru cercetări epidemiologice Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI), Clinica Universitară Hamburg-Eppendorf şi Institutul Leibniz pentru Virusologie Experimentală a încercat să descopere care au fost cauzele pentru izbucnirea celui mai mare focar de Covid-19 din Germania.
Peste 2.100 de muncitori de la abatorul Tönnies, Germania, dintre care aproape 1.000 de români, s-ar fi infectat de la un singur om sursă a virusului care lucra în secția de tranșare a cărnii de vită, susțin autorii studiului.
Răspândirea virusului a fost favorizată de aerul răcit și ventilat din interior dar și de distanța mică dintre muncitori la mesele de tranșat carne. În plus, lucrătorii își petrec timpul liber împreună și locuiesc în camere mici, cu paturile foarte aproape unele de altele.
„Principalul focar de răspândire a virusului s-a aflat într-o zonă în care aerul este răcit la 10 grade. Aerul proaspăt care se află în aceste secții de tranșare a cărnii este foarte puțin în circulație și, în plus, muncitorii depun un efort fizic considerabil.”, spune Adam Grundhoff de la Institutul HZI din Braunschweig, citat de dw.com. Acesta consideră că o distanță între lucrători de 1,5 până la 3 metri, imposibil de asigurat în secțiile de tranșare a cărnii, nu este de ajuns pentru evitarea răspândirii virusului.