„Am anunţat că termenul de 1 februarie nu este negociabil. Noul SUMAL a fost amânat de prea multe ori şi orice nouă amânare ar produce dezechilibre în sectorul silvic. Sunt optimist că vom finaliza la timp şi am primit asigurări în acest sens de la conducerea STS. Prin operaţionalizarea noului SUMAL, România va deţine unul dintre cele mai complexe şi eficiente astfel de sisteme din lume. Am convingerea că, odată implementat, noul SUMAL va deveni principala noastră armă în lupta cu tăierile ilegale de pădure.”, a anunțat luni Tanczos Barna printr-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.
Noul SUMAL trebuia să fie operațional încă de la începutul lunii noiembrie dar acest termen nu a fost respectat. Prin noul sistem electronic se va putea urmări în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de lemn de la punctul de încărcare în camion până al punctul de descărcare, ceea ce, în opinia Ministerului Mediului, ar trebui să elimine situațiile de efectuare a mai multor transporturi de lemn în baza aceluiași aviz de însoțire a mărfii.
„SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară.”, a mai precizat Ministerul Mediului.