1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiTurcia este interesată de construirea unui spital regional în Constanța

Turcia este interesată de construirea unui spital regional în Constanța

Ambasadoarea Turciei în România, Füsun Armaz, a efectuat vineri, 5 aprilie, o vizită de curtoazie la sediul Instituției Prefectului- Județul Constanța.
Ambasadaorea sa a fost însoțită de către Sulhi Turan– consulul general al Republicii Turcia la Constanta, Güven Gungor– președintele Asociației oamenilor de afaceri turci din România (TIAD). Delegația turcă a fost primită de către subprefecții județului Constanța- Ionuț Done și Șenol Ali – împreună cu primarul municipiului Constanța- Decebal Făgădăuși reprezentanți ai Consiliului Județean.

Discuțiile au avut ca punct central cooperarea bilaterală bine conturată de-a lungul timpului, bazată pe dialog și inițiativă cu relevanță pentru ambele părți, în special în plan socio-cultural, economic și de securitate regională.

„Buna noastră cooperare are la bază nu doar acordurile strategice bilaterale, ci și deschiderea și respectul manifestate de către reprezentanții ambelor instituții, interesul comun pentru binele comunității turce din România și al comunității române din Turcia”, au subliniat reprezentanții Instituției Prefectului.

Ambasadorul Turciei, care a fost anterior în misiune la Constanța ca și consul general, și-a exprimat, de asemenea, dorința de a susține pe toată perioada mandatului său această relație bilaterală eficientă, stabilită în beneficiul entităților pe care le reprezintă, concretizată în numeroase activități și inițiative comune.

Punctual, au fost abordate aspecte legate de: organizarea unui nou cimitir musulman la Constanța, cel existent fiind la capacitate maximă – demersurile sunt în derulare; susținere din partea misiunii diplomatice și a Asociației oamenilor de afaceri turci în ceea ce privește garantarea seriozității potențialelor investitori care doresc să activeze în zonă; înființarea unui spital regional româno-turc, pentru care se poartă discuții la nivel înalt- după cum a confirmat doamna ambasador; inițiativa de a se implica în creșterea calitativă a actului educațional în cadrul colegiului Kemal Atatürk din Medgidia și, poate, în acest sens va fi luată în considerare mutarea claselor liceale în Constanța; necesitatea reînființării unei linii RO-RO Constanța – Istanbul; necesitatea revitalizării relației dintre Constanța și orașele înfrățite din Turcia.

Recent, ministrul Finanțelor a declarat că Turcia este interesată de construcția unui spital regional.

„Am fost mai devreme la minister și am vorbit și am semnat chiar un memorandum pentru două spitale regionale. Constanța și Craiova vor intra mâine în ședința de Guvern și sperăm ca în acest an – în acest an, atenție! – să înceapă construcția celor două spitale, care se fac într-un alt sistem: acord Guvern – Guvern. Sunt două state, se află mâine la București unul dintre reprezentanții celor două state, Turcia, cu care se face unul dintre cele două spitale, la Constanța. În acest an eu mi-am fixat ca obiectiv să înceapă construcția celor două spitale regionale, de ultimă generație. Sunt deja construite în alte părți, nu facem, nu inventăm nimic, efectiv se ia proiectul tehnic și se construiește în România, ca să nu mai pierdem timp pe licitații de proiecte tehnice si altele”, a declarat Teodorovici la o conferință a medicilor de familie unde a participat alături de ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Întâlnirea s-a finalizat cu promisiunea unei colaborări tot mai strânse între instituțiile constănțene și misiunea diplomatică a Turciei în România.

Aceasta s-a întâlnit separat și cu primarul Constanței. Discuțiile s-au axat pe importanța menținerii și dezvoltării relației de prietenie și de cooperare în special în domeniile economic, educațional, cultural și al securității în zona Mării Negre.

În cadrul întrevederii, domnul primar Decebal Făgădău a subliniat relațiile excelente ale municipiului cu cele patru orașe înfrățite din Turcia: Izmir, Istanbul, Silivri și Eskișehir, precum și cu ambasada, consulatul, mediul de afaceri, reprezentanții statului turc în domeniul cultural și de investiții și, nu în ultimul rând, comunitatea locală:

„Bine ați revenit acasă, doamna ambasador! În mod evident, lucrurile s-au schimbat la Constanța față de cum le știați dumneavoastră. V-aș propune să lucrăm îndeaproape și să creăm o agendă pragmatică, în primul rând în folosul comunității și în al doilea rând, al orașului și al județului. O altă propunere pragmatică ar fi crearea unui cadru de discuții în mediul de afaceri, pentru că orașul nostru reprezintă o zonă de interes pentru oamenii de afaceri turci, pentru companiile din Turcia care doresc să-și dezvolte afacerile. Ne dorim parteneriate serioase, puternice, cărora să le asigurăm întreg sprijinul instituțional“.

Ambasadoarea a mulțumit pentru atenta abordare a problemei investitorilor turci, printre subiectele dezbătute fiind concretizarea planurilor și a colaborărilor din perioada când a fost consul general al Republicii Turcia la Constanța iar Decebal Făgădău, viceprimar al municipiului Constanța. De asemenea, consulul a lăudat modelul de conviețuire dobrogean, la mai bine de 6 luni de la începerea mandatului iar președintele TIAD a subliniat potențialul orașului și al țării noastre ca destinații de investiție.

Füsun Aramaz, numită ambasador în ianuarie 2019, este o bună cunoscătoare a României și a orașului Constanța, unde a fost consul general în perioada ianuarie 2010 – septembrie 2013. Înainte de aceasta, a lucrat în cadrul Direcţiei Generale a Consiliului European şi Drepturilor Omului din Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, dar și în cadrul misiunilor diplomatice ale Republicii Turcia din Kazahstan şi Belgia. După 2013 a activat tot în Ministerul Afacerilor Exterrne.

Cele mai citite

Programul de guvernare: 10 măsuri esențiale pentru sprijinirea firmelor

Guvernul propune un program de modernizare economică sustenabilă pentru România, axat pe sprijinirea firmelor, reducerea birocrației și accelerarea digitalizării. Potrivit unei analize Termene.ro, obiectivul...

Programul de guvernare: 10 măsuri esențiale pentru sprijinirea firmelor

Guvernul propune un program de modernizare economică sustenabilă pentru România, axat pe sprijinirea firmelor, reducerea birocrației și accelerarea digitalizării. Potrivit unei analize Termene.ro, obiectivul...

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...
Ultima oră
Pe aceeași temă