13.1 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăȘtirile zileiTeodorovici, despre OUG 114/2018: Legislaţia este în general modificabilă

Teodorovici, despre OUG 114/2018: Legislaţia este în general modificabilă

“Discuţiile au fost pe fiecare sector în parte. Chiar şi eu am avut, ştiţi bine discuţii şi săptămâna asta la Banca Naţională, subiectul de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare fiind efectele Ordonanţei 114/2018. BNR ne-a pus la dispoziţie un studiu de impact, să spunem, pe care îl ştiam în mare măsură şi atunci când am adoptat Ordonanţa în Guvern. Eu zic că cei care au încredere în modul în care Guvernul acţionează o să şi vadă confirmarea faptului că măsurile pe care le-am luat, fie şi pe 114 sunt cele corecte. Nu aş vrea să anticipez acum o modificare sau nu a acestei ordonanţe. Legislaţia este în general modificabilă, să spunem, dacă argumente rezonabile există. Acesta este ceea ce contează”, a declarat vineri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria, după aprobarea proiectului de buget pe 2019.

Întrebat în ce zone ar putea fi modificată OUG 114/2018, ministrul Finanţelor a răspuns: “Zonele unde argumentele sunt pertinente şi rezonabile”.

El a adăugat că au avut loc discuţii în aceste context şi credinţa sa este că lucrurile se vor aşeza “aşa cum ne dorim cu toţii”.

“Legat de 114 sau de ROBOR, mai concret de ROBOR, discuţia se va purta încă o dată în următoarea şedinţă a Consiliului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială, pe 18 februarie, dată până la care acel grup de lucru pe care noi l-am constituit în comitet va trebui să prezinte comitetului câteva alternative, câteva scenarii. Şi cum spuneam şi în alte declaraţii trebuie să vedem foarte clar dacă modul de calcul de astăzi al ROBOR-ului este cel mai bun, cel mai corect, fie şi el în urma unei înţelegeri între bănci, cum domnul Guvernator spunea ieri. Şi acest comitet va decide într-un fel sau altul. Speranţa, dorinţa şi credinţa mea este că acea propunere va fi una pe care românii o aşteaptă, astfel încât în urma acestei decizii să scadă costurile cu ceea ce ei au de plătit către bănci pentru împrumuturile pe care le au în lei. După 18 februarie se poate discuta de o eventuală adaptare unui cadru legislativ astăzi în vigoare”, a explicat Teodorovici.

De asemenea, ministrul Finanţelor s-a declarat optimist în ceea ce priveşte mecanismul de calcul al ROBOR. “Pot să vă spun, ca persoană mai în vârstă ca domnia sa în ceea ce înseamnă lucrul în administraţie, că nimic nu este imposibil”, a spus şeful de la Finanţe, adăugând că pe restul sectoarelor discuţia se poartă cu celelalte ministerele de resort.

Guvernul a stabilit la finele anului trecut, prin ordonanţa 114/2018, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi “taxă pe lăcomie”.

Cele mai citite

Șefa Senatului Poloniei se întâlnește cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu

Șefa Senatului Poloniei, Małgorzata Kidawa-Błońska, se află, în ziua de 18 martie 2024, la București, unde se întâlnește cu o serie de oficiali români....

Ambasadorul Rusiei, despre așa-zisa datorie de 4 miliarde de dolari. Dacă România dovedește că nu e adevărat, “vom da o dezmințire”

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, susține că Ambasada Rusiei ar putea da o dezmințire cu privire la ceea ce afirmase în chestiunea Tezaurului...

BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate

Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” demarat în 2021, cu intenția de a-și dezvolta portofoliul...
Ultima oră
Pe aceeași temă