Tancul Leopard 2A5

Armata Română vrea să cumpere tancuri noi. Furnizorul ar putea fi Germania

Ministerul român al Apărării intenționează să cumpere 60 de tancuri noi, care să înlocuiască vechile modele TR85 și TR85M1, aflate în dotarea actuală a Forțelor Terestre.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 12.02.2019 - 16:29

Ministerul Apărării Naționale al României a inclus, în proiectul său de buget pentru anul 2019, intenția de a lansa un program de înzestrare denumit „Tanc principal de luptă”.

Primele informații legate de această intenție a conducerii MApN au apărut în toamna anului trecut. Astfel, în noiembrie 2018, locotenent-colonelul Valentin Torcică, ofițer în cadrul Statului Major al Forțelor Terestre, a anunțat, cu prilejul unei conferințe desfășurate la Londra,  că România urmărește înlocuirea tancurilor TR 85 M1 ”Bizonul”, informa, la acel moment, site-ul specializat janes.com.

Imediat după aceea, informația era confirmată de agenția de presă rusă TASS, care preciza că Armata Română are în exploatare tancuri model TR 85 și TR 85 M1 (varianta modernizată a tancurilor TR 85) dar că niciunul dintre aceste două modele nu îndeplinește cerințele unor vehicule de luptă moderne. Din acest motiv, România caută să cumpere 60 de tancuri noi, dintre care 54 pentru dotarea completă a unui batalion de tancuri și șase pentru instrucție. Noile tancuri ar urma să fie dotate cu tunuri de calibrul 120 de milimetri, iar echipajul ar fi format din trei sau patru militari.

În vederea acestui program de înzestrare, Ministerul român al Apărării urmează să formuleze câteva cereri de informații (“Request for information” - Rfi) adresate unor potențiali furnizori, susținea o sursă citată de TASS.

Unul dintre modelele avute în vedere de oficialii militari români ar fi tancul Leopard 2A5, produs de compania germană Krauss-Maffei Wegmann. Alte variante sunt tancul  american M1 Abrams, tancul britanic Challenger 2 și tancul francez AMX Leclerc.

Prima etapă a acestui program de înzestrare ar putea fi realizată de România în cadrul programului OMBT – Leo2, derulat de Agenția Europeană de Apărare (EDA).

Comentarii