Stimulentul de risc pentru cadrele didactice mai are nevoie doar de votul deputaților pentru a trece de Parlament, după ce în Senat s-a votat în favoarea acordării acestuia. Deputații vor vota astăzi proiectul de lege care a trecut cu brio de Comisia pentru Muncă și Protecție Socială, unde s-a obținut un aviz favorabil cu majoritate de voturi după introducerea mai multor amendamente.
După ce va trece de votul plenului Camerei Deputaților, stimulentul de risc se va acorda începând cu anul școlar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior.
Personalul didactic va primi maxim 2.000 lei pe lună în timp ce personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic va încasa 1.500 lei pe lună. Banii se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar /universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care beneficiarii îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor.
Lista persoanelor ce vor pimi stimulentul de risc se stabilește prin decizie a conducătorului unității de învățământ și va fi transmisă apoi Inspectoratului Școlar. Stimulentul de risc nu va fi inclus în baza lunată de calcul a contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuției asiguratorii pentru muncă.
Adrian Solomon, deputat PSD de Vaslui, a introdus mai multe amendamente ce au fost adoptate în Comisia de specialitate. Astfel, de stimulentul de risc poate beneficia și personalul din învăţământul preuniversitar şi universitar particular acreditat/autorizat. În plus, s-a stabilit ca stimulentul de risc să se poate suporta şi din finanţarea asigurată de stat, potrivit legii, în baza costului standard per elev/preşcolar/antepreşcolar.
Pentru a evita situația ca Guvernul să întârzie aplicarea legii, termenul de 15 zile în care Executivul trebuie să emită normele de aplicare a legii a fost eliminat, deputatul social-democrat susținând că nu mai sunt necesare norme metodologice având în vedere detalierea din amendamentele propuse și acceptate de Comisia de Muncă și Protecție Socială.