Astăzi, în a doua zi a summitului, la încheierea lucrărilor a avut loc şi o ceremonie oficială de predare a statului de ţară gazdă către Letonia.
Potrivit preşedintelui bulgar Rumen Radev, a cărui ţară a găzduit acest al şaselea summit, declaraţia este expresia voinţei politice comune de a lucra la dezvoltarea rapidă a ţărilor din regiunea Iniţiativei celor Trei Mări prin îmbunătăţirea conectivităţii prin transport, energie şi infrastructură, prin promovarea parteneriatelor public-privat şi prin noi modele inovatoare de dezvoltare, scrie agenţia bulgară de presă BTA.
Radev a spus că, în cele două zile ale summitului şi la forumul de afaceri care a completat întrevederea, au avut loc întâlniri şi discuţii importante şi s-au semnat acorduri semnificative.
Conform declaraţiei finale, ţările participante „salută sprijinul puternic şi neîntrerupt al partenerilor noştri – SUA, Germania şi Comisia Europeană” şi afirmă că „activităţile comune vor fi desfăşurate în sinergie deplină cu agenda strategică a UE, Next Generation EU, şi cu parteneriatul transatlantic”, scrie Agerpres.
„Ne vom continua eforturile comune de a reafirma Iniţiativa celor Trei Mări ca o platformă de cooperare care urmăreşte să amplifice conectivitatea în special de-a lungul axei Nord-Sud în regiunea Europei Centrale şi de Est în domenii precum transportul, energia şi digitalizarea, consolidând coeziunea şi convergenţa în cadrul UE”, se arată în declaraţie.
„În actualul context european afectat de pandemie, suntem de părerea fermă că o activitate coerentă a Iniţiativei celor Trei Mări va oferi un cadru mai larg pentru o cooperare mai profundă cu scopul de a ne reîncărca economiile şi de a dezvolta infrastructura transfrontalieră”, mai menţionează textul.