Foto: Președinția României

Starea de urgență va fi prelungită luni de zile, dacă nu respectăm măsurile de protecție

Președintele Klaus Iohannis a avertizat, miercuri, că este hotărât să prelungească starea de urgență în România “luni de zile”, dacă populația nu înțelege să respecte măsurile de protecție împotriva epidemiei de coronavirus.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

08.04.2020 - 22:39

Șeful statului a făcut această declarație după ce a vizitat “Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei” (CNCCI), o nouă structură care a fost operaționalizată chiar în această zi. Centrul funcționează la Ciolpani (Ilfov), într-o unitate a Ministerului Afacerilor Interne, fiind condus de secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI.

“Am discutat câteva proceduri unde mai este loc de îmbunătățiri dar sper să facă față la toate situațiile care apar în zilele următoare”, a declarat șeful statului.

Klaus Iohannis a admis că alte țări par să fi depășit nivelul maxim al epidemiei dar a specificat că în România, faza cea mai gravă abia urmează.

“La noi în România, din păcate, numărul de cazuri crește, numărul de persoane care sunt tratate în urgență crește, nu suntem în faza în care putem să ne relaxăm”, a avertizat președintele Iohannis. Potrivit acestuia, măsurile actuale, decise prin Ordonanțe Militare, trebuie respectate „cu sfințenie”, pentru a ajunge “mai repede în faza de relaxare”, dar altfel, “starea de urgență va fi prelungită luni de zile”.

După cum se știe, prima decizie de instituire a stării de urgență în România a fost emisă în luna martie 2020 și va expira la mijlocul lunii aprilie. În prelungirea ei va urma cu certitudine o nouă perioadă de stare de urgență, tot de o lună, deja anunțată de șeful statului.

Miercuri, președintele Iohannis a ținut să le prezinte românilor și un exemplu personal. El a declarat că, deși în următoarele zile de duminică se va sărbători Paștele (mai întâi pentru romano-catolici și protestanți, apoi pentru ortodocși și greco-catolici), în ceea ce-l privește va sărbători Paștele, în prima dintre aceste două duminici, stând în casă, doar împreună cu soția lui, fără a invita pe nimeni, fără a merge la nimeni în vizită și fără a merge la biserică ca să ia Lumină. Președintele a precizat că va urmări Liturghia de Înviere la un post de televiziune, va aprinde o lumânare în casă și se va ruga.

Conform estimărilor specialiștilor, vârful epidemiei de coronavirus va fi atins în România în a doua jumătate a lunii aprilie, când am putea avea până la zece mii de pacienți confirmați cu coronavirus. Miercuri, România avea deja 4761 de cazuri confirmate, dintre care 209 decese. În România, un sfert dintre cazurile confirmate cu coronavirus sunt ale unor angajați din sistemul medical. Unul dintre aceste cazuri a fost al unui ambulanțier de la Serviciul Județean de Ambulanță Suceava, cu o experiență în muncă de 25 de ani, care a decedat.

Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI), inspectat de șeful statului, are în subordine structuri județene care au fost activate pe 17 martie, la o zi după decretarea stării de urgenţă pe întreg teritoriul național. CNCCI are ca scop gestionarea situațiilor de urgență de amploare și complexitate ridicată.

Potrivit Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență, CNCCI poate funcționa, în funcție de gravitatea situației, pe mai multe faze: a) galben – alertă: (toate atribuțiile privind gestionarea situației de urgență aflate în această fază se transferă personalului din tura de serviciu de la CNCCI, care se suplimentează cu specialiști din structurile specializate ale IGSU); b) portocaliu – activare parțială a CNCCI (personalul din faza precedentă – galben se suplimentează cu specialiști din alte structuri specializate ale IGSU, precum și cu reprezentanți ai instituțiilor publice centrale responsabile sau care îndeplinesc funcții de sprijin în gestionarea tipului de risc manifestat, conform legislației în vigoare); c) roșu – activare totală (personalul din faza precedentă – portocaliu este suplimentat, până la încadrarea completă prevăzută în organigrama CNCCI, cu specialiști din cadrul tuturor instituțiilor publice centrale cu atribuții în managementul situațiilor de urgență, conform legislației în vigoare).

Comentarii