5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiStarea de urgență va fi prelungită luni de zile, dacă nu respectăm...

Starea de urgență va fi prelungită luni de zile, dacă nu respectăm măsurile de protecție

Șeful statului a făcut această declarație după ce a vizitat “Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei” (CNCCI), o nouă structură care a fost operaționalizată chiar în această zi. Centrul funcționează la Ciolpani (Ilfov), într-o unitate a Ministerului Afacerilor Interne, fiind condus de secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI.

“Am discutat câteva proceduri unde mai este loc de îmbunătățiri dar sper să facă față la toate situațiile care apar în zilele următoare”, a declarat șeful statului.

Klaus Iohannis a admis că alte țări par să fi depășit nivelul maxim al epidemiei dar a specificat că în România, faza cea mai gravă abia urmează.

“La noi în România, din păcate, numărul de cazuri crește, numărul de persoane care sunt tratate în urgență crește, nu suntem în faza în care putem să ne relaxăm”, a avertizat președintele Iohannis. Potrivit acestuia, măsurile actuale, decise prin Ordonanțe Militare, trebuie respectate „cu sfințenie”, pentru a ajunge “mai repede în faza de relaxare”, dar altfel, “starea de urgență va fi prelungită luni de zile”.

După cum se știe, prima decizie de instituire a stării de urgență în România a fost emisă în luna martie 2020 și va expira la mijlocul lunii aprilie. În prelungirea ei va urma cu certitudine o nouă perioadă de stare de urgență, tot de o lună, deja anunțată de șeful statului.

Miercuri, președintele Iohannis a ținut să le prezinte românilor și un exemplu personal. El a declarat că, deși în următoarele zile de duminică se va sărbători Paștele (mai întâi pentru romano-catolici și protestanți, apoi pentru ortodocși și greco-catolici), în ceea ce-l privește va sărbători Paștele, în prima dintre aceste două duminici, stând în casă, doar împreună cu soția lui, fără a invita pe nimeni, fără a merge la nimeni în vizită și fără a merge la biserică ca să ia Lumină. Președintele a precizat că va urmări Liturghia de Înviere la un post de televiziune, va aprinde o lumânare în casă și se va ruga.

Conform estimărilor specialiștilor, vârful epidemiei de coronavirus va fi atins în România în a doua jumătate a lunii aprilie, când am putea avea până la zece mii de pacienți confirmați cu coronavirus. Miercuri, România avea deja 4761 de cazuri confirmate, dintre care 209 decese. În România, un sfert dintre cazurile confirmate cu coronavirus sunt ale unor angajați din sistemul medical. Unul dintre aceste cazuri a fost al unui ambulanțier de la Serviciul Județean de Ambulanță Suceava, cu o experiență în muncă de 25 de ani, care a decedat.

Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI), inspectat de șeful statului, are în subordine structuri județene care au fost activate pe 17 martie, la o zi după decretarea stării de urgenţă pe întreg teritoriul național. CNCCI are ca scop gestionarea situațiilor de urgență de amploare și complexitate ridicată.

Potrivit Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență, CNCCI poate funcționa, în funcție de gravitatea situației, pe mai multe faze: a) galben – alertă: (toate atribuțiile privind gestionarea situației de urgență aflate în această fază se transferă personalului din tura de serviciu de la CNCCI, care se suplimentează cu specialiști din structurile specializate ale IGSU); b) portocaliu – activare parțială a CNCCI (personalul din faza precedentă – galben se suplimentează cu specialiști din alte structuri specializate ale IGSU, precum și cu reprezentanți ai instituțiilor publice centrale responsabile sau care îndeplinesc funcții de sprijin în gestionarea tipului de risc manifestat, conform legislației în vigoare); c) roșu – activare totală (personalul din faza precedentă – portocaliu este suplimentat, până la încadrarea completă prevăzută în organigrama CNCCI, cu specialiști din cadrul tuturor instituțiilor publice centrale cu atribuții în managementul situațiilor de urgență, conform legislației în vigoare).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sadiq Khan, primarul Londrei, îl acuză pe Donald Trump de rasism și islamofobie

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, i-a reproşat preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, că l-a atacat în timpul primului său mandat (2017-2021) din...

ANAF elimină obligația depunerii Declarației unice în cursul anului pentru activități noi sau suspendate

ANAF anunță modificări importante prin Ordonanța de Urgență 128/2024: contribuabilii care încep, întrerup sau suspendă o activitate fiscală în cursul anului nu mai sunt...

Denzel Washington a dezvăluit că se gândește să se retragă în următorii ani

Într-un interviu acordat emisiunii „Today” din Australia, Washington a discutat despre cariera sa, proiectele viitoare și planurile de retragere. Denzel Washington a dezvăluit că...
Ultima oră
Pe aceeași temă