Scântei spune că România ar putea fi condamnată de CJUE din cauza Secției Speciale

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Iulia Scântei, a declarat miercuri că există posibilitatea ca, pe 18 mai, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene să condamne România pentru încălcarea dreptului european, ca urmare a înfiinţării SIIJ.

Share

Romania libera 0 comentarii

12.05.2021 - 21:34

Ministrul Stelian Ion și-a exprimat însă convingerea că se va găsi o soluţie pentru evitarea unei sancţiuni.

Comisia juridică a Senatului a organizat, miercuri, a treia dezbatere pe tema proiectului de desfiinţare a SIIJ, care a avut loc în prezenţa reprezentaţilor asociaţiilor de magistraţi.

„Există o probabilitate în rândul statelor care sunt condamnate de CJUE pentru încălcarea dreptului european ca urmare a unei modificări legislative şi înfiinţării unei instituţii precum Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Şi vom fi în situaţia cu România sancţionată în baza Tratatului cu UE. (...) Desfiinţarea SIIJ, în cazul unei condamnări în baza Tratatului, devine obligaţie a statului şi angajează răspunderea patrimonială a statului, indiferent cine este la conducere în Parlament sau în Guvern. Avem un proiect iniţiat de Guvern şi nu ne-am fi dorit să aşteptăm această soluţie a CJUE. Eu nu văd decât să aducem legislaţia în acord cu Tratatul, adică să desfiinţăm acea instituţie (SIIJ - n.r.)", a spus, miercuri, Scântei.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a calificat însă „de neacceptat" ipoteza ca România să fie sancţionată pecuniar în cazul în care SIIJ nu va fi desfiinţată. „Sunt convins că vom găsi acea soluţie, astfel încât nu vom ajunge să fim sancţionaţi. Important este ca odată cu desfiinţarea, să dăm procurorilor posibilitatea să îşi facă datoria, cu echilibru, fără patimă. Înţeleg uman, poate e dramatic să fii implicat într-un proces penal (...), dar nu va exista nicio garanţie că la o unitate de parchet nu vor fi achitări, că nu vor fi situaţii neplăcute şi nu există nicio garanţie că judecătorii nu vor fi anchetaţi", a spus Stelian Ion.

Potrivit acestuia, DNA, care a avut până în prezent „un rol pozitiv", trebuie întărită prin „profesionalism şi sprijin".

Camera Deputaților adoptat deja proiectul privind desfiinţarea SIIJ, în forma primită de la Comisia juridică, unde au fost adoptate mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

Senatul este Cameră decizională în acest caz.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) se va pronunţa pe 18 mai în privinţa mai multe modificări aduse Legilor Justiţiei în Romania.

Comentarii