Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

S-a fixat calendarul alegerilor locale. Câte semnături trebuie pentru o candidatură?

Autoritatea Electorală Permanentă a stabilit etapele ce trebuie parcurse de candidați și partidele politice pentru a fi pe listele electorale la alegerile locale din 27 septembrie.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 08.07.2020 - 12:34

Biroul Electoral Central se constituie în 2 august, candidaturile se depun timp de zece zile până cel târziu pe 18 august iar campania electorală va începe în 28 august 2020 şi se va încheia în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, respectiv în data de 26 septembrie 2020, ora 7.00.

Anunțul AEP a venit după ce Senatul a adoptat, marţi, ca prim for sesizat, proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 pe 27 septembrie, iniţiativa fiind a UDMR.

Astfel, perioada electorală aferentă alegerilor locale din acest an va începe cel mai târziu la data de 29 iulie 2020, urmând ca la data de 2 august 2020 să fie constituit Biroul Electoral Central. Birourile electorale de circumscripţie vor fi constituite la data de 8 august, dată de la care vor putea fi înregistrate alianţele electorale şi vor putea fi depuse candidaturile. Ultima zi de depunere a dosarelor de candidați este 18 august, validarea acestora urmând a se încheia până la 24 august.

”În ceea ce priveşte alianţele electorale, la alegerile locale, acestea se pot constitui între partide politice sau alianţe politice la nivel judeţean ori local. Un partid politic nu poate face parte, la acelaşi nivel, decât dintr-o singură alianţă electorală. La alegerile locale din 2020, alianţele electorale se înregistrează la biroul electoral de circumscripţie judeţeană sau la biroul electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti, după caz, până cel mai târziu la data de 11 august 2020.”, a mai transmis AEP, citată de News.ro.

Prin derogare de la prevederile legale, a fost redus la jumătate numărul minim al susţinătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor, art. 4 reglementând că pentru candidaturile la consiliul local şi funcţia de primar din aceeaşi circumscripţie electorală, respectiv pentru candidaturile la consiliul judeţean şi preşedintele consiliului judeţean din aceeaşi circumscripţie electorală, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor prezenta câte o singură listă de susţinători. Situația cu numărul total de susținători necesari depunerii candidaturilor la alegerilor locale 2020, pentru fiecare localitate în parte, poate fi consultată pe site-ul AEP.

Comentarii