Spre deosebire de situația din Armata Română, Statele Unite au elicoptere inclusiv în dotarea Forțelor Terestre (US Army). De aceea, potrivit unui comunicat transmis de partea română, Statele Unite participă la antrenamentele din Dobrogea cu militari din Batalionul 4-3 AHB, aceasta fiind una dintre structurile de elicoptere care aparțin Forțelor Terestre americane.
“Activitățile de instruire în comun a militarilor români din Forțele Terestre Române și americani dislocați în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța continuă, în cea de-a doua jumătate a lunii aprilie, cu o serie de exerciții planificate împreună cu Batalionul 4-3 AHB, structură de elicoptere a forțelor terestre americane, în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Babadag din localitatea Tulcea”, a anunțat, luni, un comunicat al Ministerului Apărării Naționale al României.
Astfel, în perioada 13 – 17 aprilie 2020, sunt planificate zboruri de antrenament, pe linie logistică, între Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” (județul Constanța), cea unde sunt staționați permanent militari americani, și Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Babadag (județul Tulcea). De asemenea, joi, 23 aprilie, va avea loc un exercițiu de antrenament “prin care se va simula un asalt aerian asupra unui obiectiv în teren”, iar în perioada 27 aprilie – 1 mai, va avea loc “un exercițiu de recuperare a unei aeronave”.
MApN nu a dezvăluit detalii din scenariul exercițiului, dar se poate deduce că aeronava care va trebui recuperată este un elicopter american care, potrivit scenariului, ar fi căzut în mâinile potențialului inamic.
Deplasările administrative ale militarilor americani, pe cale terestră, pe itinerariul dintre Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu (județul Constanța) și Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Babadag (județul Tulcea) vor fi însoțite de echipaje de Poliție Militară ale Forțelor Terestre Române. Pentru exercițiile militare din această lună, planificarea perioadelor de pregătire s-a făcut în condițiile respectării tuturor măsurilor impuse în vederea limitării răspândirii COVID-19, a menționat MApN. Astfel, militarii nu vor intra în contact cu populația din localitățile tranzitate, iar participarea militarilor din Forțele Terestre Române și a partenerilor străini din țările membre ale NATO dislocați în România la procesul de instrucție colectivă se va face prin abordarea unor metode inovative de pregătire exclusiv în perimetrul poligoanelor, procedurile fiind adaptate potrivit cerințelor operative, în contextul epidemiologic actual.
Ministerul Apărării Naționale al României a indicat și baza legală care permite desfășurarea acestor antrenamente militare. Astfel, potrivit articolului 7, Anexa nr. 1 din Decretul nr.195/16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, emis de președintele Klaus Iohannis, „pentru ca efectivele instituțiilor din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională să fie mereu la dispoziție în scopul intervenției în cazuri reale generate de pandemia de COVID-19, pe perioada stării de urgență, se suspendă exercițiile, simulările, aplicațiile și orice alte activități care pot interfera cu măsurile luate de autoritățile competente destinate prevenirii şi combaterii răspândirii infecțiilor cu COVID19, cu excepția celor cu caracter militar desfășurate în poligoanele de instrucție”.
“L-am informat pe Președintele României despre acțiunile întreprinse la nivelul MApN și l-am asigurat că militarii sunt pregătiți să sprijine autoritățile în zonele unde va fi necesară intervenția armatei”
Nicolae Ciucă,
Ministrul Apărării Naționale
„În acest moment, în România, mai ales la Deveselu și Kogălniceanu, se află peste 1.000 de militari americani”
Daniel Petrescu,
Șeful Statului Major al Apărării