Forțele Aeriene ale Spaniei vor trimite pe Flancul Estic al NATO un detașament format din șase avioane Eurofighter Typhoon și din 130 de militari, care vor participa la misiuni de „Poliție Aeriană Întărită” deasupra României și în zona Mării Negre.
Aeronavele Typhoon ale Spaniei vor executa misiunea în România în perioada 1 februarie 2021 – 31 martie 2021, a anunțat presa occidentală.
Aceasta va fi prima participare a unor avioane de luptă ale Spaniei la operațiuni pe deasupra Mării Negre. De obicei, fiecare țară NATO trimite trupe în zona ei de vecinătate. Spania a mai avut câteva prezențe la misiunile de poliție aeriană în spațiul celor trei state baltice.
Detașamentul Forțelor Aeriene ale Spaniei va fi dislocat pe baza aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța. Presa de la Madrid precizează că o echipă militară spaniolă a vizitat deja baza de la Kogălniceanu pentru a vedea ce facilități oferă acest aerodrom după modernizările din ultimii trei ani.
„Doar câteva caracteristici tehnice minore mai sunt necesare aerodromului pentru ca desfășurarea misiunii să poată fi integral îndeplinită. Pentru rezolvarea acestor chestiuni se așteaptă sprijinul NATO sau al României”, au explicat surse militare citate de site-ul abs.es.
Avioanele Typhoon sunt produse de grupul european Eurofighter și sunt considerate cele mai bune avioane de luptă produse în Uniunea Europeană.
Pe timpul misiunii din România, avioanele Spaniei vor executa misiuni de poliție aeriană în colaborare cu aeronavele F-16 și MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române.
Operațiunile aeriene din România sunt considerate pe flancul sud-estic al NATO și sunt coordonate de Centrul de Operații Aeriene Combinate Torrejón de Ardoz de la Madrid, subordonat Cartierului General al Componentei Aeriene NATO de la Ramstein (Germania).
“România și Polonia sunt elemente fundamentale în apărarea Flancului Estic al NATO. Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul în care ne aflăm aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”
Adrian Zuckerman,
Ambasadorul Statelor Unite la București
„În contextul modificării radicale a mediului internaţional de securitate şi în baza angajamentelor internaţionale asumate de România, ţara noastră a prezentat o ofertă de constituire pe teritoriul naţional a unei capabilităţi multinaţionale de comandă şi control în domeniul terestru, care va fi pusă la dispoziţia NATO”
Nicolae Ciucă,
Ministrul Apărării Naționale
Sunt necesare aeronave suplimentare pentru protejarea spațiului aerian al României?
Armata Română are un deficit de aeronave, mai ales în ceea ce privește avioanele de luptă, ceea ce face necesară modernizarea primelor 17 aparate F-16 și cumpărarea celei de a doua escadrile.
Ce beneficii poate avea industria românească de apărare?
Uzina Romaero de la București, uzina Airbus de la Brașov și uzina Aerostar de la Bacău sunt cele care pot fi cooptate în programele de producție, de modernizare și de mentenanță pentru avioanele și pentru elicopterele militare ale României.
Guvernul Spaniei intenționa să trimită aeronave la misiuni de poliție aeriană în România încă din anul 2020, dar programarea a fost decalată pentru anul 2021 din motive tehnice.
Detașamentul care va fi trimis, la începutul anului 2021, în România provine din Escadrila 11 a Forțelor Aeriene spaniole, cu sediul la baza Morón de la Frontera (Sevilla).
În acest moment, începând din septembrie 2020 și până la sfârșitul anului curent, misiunile de poliție aeriană deasupra României sunt asigurate de Forțele Aeriene Române în colaborare cu șase avioane de luptă CF-188 Hornet, trimise de Canada. La misiunile anterioare din România au mai participat, succesiv, Forțele Aeriene Britanice – tot cu aeronave Typhoon, Forțele Aeriene Italiene, tot cu avioane Typhoon, precum și Forțele Aeriene Portugheze, cu aparate F-16.
Avioanele Typhoon sunt produse de grupul Eurofighter, la care participă Marea Britanie, Spania, Italia și Germania. României i s-a propus să cumpere și ea asemenea aeronave, însă din motive financiare România a preferat să cumpere avioane F-16, second hand, din Portugalia.
Misiunile de “Poliție Aeriană Întărită” în spațiul aerian al NATO fac parte dintre măsurile de “asigurare” stabilite de conducerea Alianței Atlantice, după anul 2014, când Rusia a ocupat ilegal peninsula Crimeea. După cum se știe, Crimeea este un teritoriu al Ucrainei, dar Ucraina nu a putut fi apărată de NATO întrucât ea este doar stat partener, nu membru cu drepturi depline al NATO. Crimeea este o zonă intens militarizată de către Rusia, care poate ataca de aici inclusiv teritoriul României.
Spania a trimis avioane Typhoon și nave militare în cadrul acestor misiuni de asigurare, inclusiv în zona statelor baltice, încă din anul 2014.