9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia se deschide turiştilor străini începând cu data de 1 iunie

România se deschide turiştilor străini începând cu data de 1 iunie

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi, 27 mai 2021, Hotărârea pentru modificarea şi completarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr.531/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Prin intermediul actului normativ s-a creat cadrul legal pentru intrarea pe teritoriul României a cetăţenilor străini şi apatrizi în scop turistic, de la 1 iunie, fiind abrogată lista menţionată la articolul 2 alineatul (1), punctul 7, dar şi articolul 2, alineatul (5) din anexa nr. 3 la HG 531/2021.

“Pentru a putea primi turişti străini, puteam fie să adăugăm şi turismul la listă, fie să scoatem lista cu totul. S-a mers pe a doua soluţie. Astfel, turiştii străini vor putea veni cu respectarea condiţiilor generale, în funcţie de lista pe care se află ţara”, a declarat Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Mai mult, au fost introduse noi excepţii de la măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din zonele de risc epidemiologic astfel:
– persoanele trecute prin boală şi aflate între a 14-a şi a 90-a zi de la data confirmării;
– copiii cu vârstă mai mică sau egală cu trei ani fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2;
– copiii cu vârsta mai mare de 3 ani şi mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2;
– persoanele care rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de trei zile şi prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2.

Amintim că pentru stabilirea persoanelor care sosesc în România, cu privire la măsura carantinei, ţările/teritoriile sunt clasificate pe trei coduri, respectiv verde, galben şi roşu, în funcţie de rata de incidenţă cumulată.

Lista cu clasificarea ţărilor/teritoriilor în funcţie de rata de incidenţa cumulată, conform Hotărârii nr. 33 din 27.05.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă poate fi consultată aici.

Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă