România e foarte aproape de Transnistria și de Crimeea și, din acest motiv, ar putea fi atacată de Rusia, din aceste două regiuni, a avertizat ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman.
Oficialul american a lansat acest avertisment la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei conferințe internaționale, organizată la București, pe tema situației din Balcani și din Marea Neagră.
Conferința a inclus și semnarea unui memorandum între companiile Lockheed Martin (SUA) și Romaero București, cu privire la deschiderea unui centru de echipare și întreținere a elicopterelor Black Hawk la București. În acest context, ambasadorul Zuckerman a făcut și o scurtă analiză a situației de securitate din jurul Mării Negre.
“Pentru a asigura și păstra libertatea și democrația în fața rușilor, a chinezilor și a altor influențe maligne, este de importanță crucială să menținem economii vibrante și armate eficiente (…). Dați-mi voie să fiu foarte clar. Acesta nu este un acord de afaceri de rutină. România și Polonia sunt elemente fundamentale în apărarea Flancului Estic al NATO. Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul în care ne aflăm aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”, a avertizat, la București, ambasadorul Statelor Unite.
Potrivit acestuia, amenințările hibride venite din partea Rusiei, „sunt reale și sunt apropiate” și deja afectează nu doar România ci și alte țări NATO, inclusiv Statele Unite.
“Vinerea trecută (acum zece zile – n.n.), deasupra Mării Negre, avioane rusești au hărțuit agresiv și periculos un avion american în spațiul aerian internațional. Au pus inutil în pericol viața echipajelor noastre. Mai există și multe alte acțiuni maligne, mai puțin vizibile, prin care Rusia încearcă să-și extindă sfera de influență. Acest tip de comportament al rușilor sporește permanent necesitatea unei capacități de apărare puternice aici, la granița de est a NATO. Statele Unite, NATO și statele sale membre nu vor fi intimidați de aceste cascadorii nesăbuite și de acțiuni maligne”, a subliniat ambasadorul Statelor Unite în România.
“România și Polonia sunt elemente fundamentale în apărarea Flancului Estic al NATO. Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul în care ne aflăm aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”
Adrian Zuckerman,
Ambasadorul Statelor Unite la București
„În contextul modificării radicale a mediului internaţional de securitate şi în baza angajamentelor internaţionale asumate de România, ţara noastră a prezentat o ofertă de constituire pe teritoriul naţional a unei capabilităţi multinaţionale de comandă şi control în domeniul terestru, care va fi pusă la dispoziţia NATO”
Nicolae Ciucă,
Ministrul Apărării Naționale
Este România pusă în pericol de acțiunile Rusiei?
În ultimele săptămâni s-au înmulțit semnalele privind apropierea unor avioane militare ale Rusiei de spațiul aerian al României, al Bulgariei sau al altor state NATO, iar nave ale Rusiei monitorizează permanent exercițiile NATO din Marea Neagră.
Pot Statele Unite să apere România împotriva Rusiei?
Statele Unite au permanent militari și echipamente în România, dar una dintre marile vulnerabilități ale României, semnalată și de ambasadorul SUA, este distanța relativ mică dintre România și zonele terestre controlate de Rusia în estul Europei.
Mesajul de avertisment al ambasadorului Adrian Zuckerman a fost transmis la sfârșitul săptămânii trecute, în momentul în care România și Statele Unite au semnat un memorandum pentru înființarea, în cadrul firmei Romaero din București, a unei secții pentru mentenanța și pentru echiparea elicopterelor militare Black Hawk.
Aceste elicoptere vor fi fabricate în Polonia de Lockheed Martin și apoi vor fi aduse în România, unde vor fi „updatate și înarmate”, a precizat, pentru ziarul „România liberă”, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Potrivit acestuia, unitatea din România va fi un “centru regional” de mentenanță și echipare a elicopterelor, iar elicopterele Black Hawk finalizate în România vor fi exportate în alte țări, pe baza unor contracte ale firmei Lockheed Martin.
Ministrul Economiei nu poate spune dacă aceste elicoptere vor intra și în dotarea Armatei Române. “Știm că Ministerul Apărării Naționale are în plan să cumpere elicoptere, dar nu știm ce elicoptere vor cumpăra. Dacă vor alege Black Hawk, vom livra și pentru MApN”, ne-a răspuns ministrul Virgil Popescu.
Este de observat faptul că Black Hawk este un elicopter multirol, care poate fi configurat și în variantă antitanc, și în variantă antinavă – fiind astfel potrivit pentru misiuni de respingere a unor agresiuni terestre, venite de exemplu din Transnistria, dar și a unor agresiuni din largul Mării Negre, pornite de exemplu din Crimeea.
Compania Romaero a anunțat că noul centru de mentenanță de la București va putea asigura servicii pentru “viitoarea flotă de elicoptere multirol Black Hawk, achiziționate de guvernul României, dar și aparținând altor operatori, pentru misiuni civile și militare”. Primele elicoptere Black Hawk dedicate României ar putea fi destinate Ministerului de Interne. Astfel, uzina Mielec din Polonia, deținută de Lockheed Martin, “va oferta către Ministerul Afacerilor Interne al României o tranșă inițială de 12 elicoptere multi-rol Black Hawk, ca parte a programului național de înzestrare cu elicoptere medii/grele, destinate misiunilor maritime și terestre”.