Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

România, pe locul al şaptelea în Europa privind restricţiile în domeniul tutunului

România se află pe locul al şaptelea în clasamentul european privind restricţiile în domeniul tutunului, înaintea unor ţări ca Danemarca, Grecia, Elveţia sau Lituania, potrivit raportului ”Scala politicilor de control al consumului de tutun”, efectuat de ECL.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 26.03.2019 - 12:38

Cele mai puţine restricţii se înregistrează în Austria, Germania şi Luxemburg, iar cele mai multe în state în care s-a dezvoltat deja piaţa produselor cu potenţial de risc redus ca alternativă la fumat, precum Marea Britanie şi Franţa (ţigarete electronice) şi Norvegia, Suedia şi Finlanda (produse cu nicotină pentru uz oral), potrivit raportului.

”România este totodată şi cea mai restrictivă ţară în domeniul politicilor de control al tutunului din Europa Centrală şi de Est, depăşind cu mult Cehia (locul 31), Bulgaria (locul 20), Polonia (locul 15), sau Ungaria (locul 9). Raportul citat analizează legislaţia din 35 de ţări europene, ţinând cont de recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”, se arată în comunicat.

Printre indicatori în stabilirea clasamentului au fost interzicerea fumatului în spaţii publice închise, gradul de respectare a legislaţiei anti-fumat şi interzicerea oricărei forme de publicitate şi promovare a produselor din tutun. De asemenea, România este printre puţinele state europene în care fumatul în spaţii publice închise este complet interzis, conform European Network for Smoking Prevention (ENSP).

Reprezentanţi ai industriei tutunului au avertizat că industria legală a tutunului din România se află în momentul de faţă sub tirul contrabandiştilor şi al activiştilor anti-tutun.

”Accizele au înregistrat o majorare record la finalul anului trecut, contrabanda creşte abrupt, iar producătorii fac eforturi mari pentru a implementa, la 20 mai 2019, un sistem complex de trasabilitate, care va monitoriza ţigaretele din interiorul UE, deşi 90% din contrabandă provine din afara Uniunii. În condiţiile în care suntem deja în topul statelor europene cu cele mai restrictive reglementări în domeniu, activiştii organizează în această săptămână o serie de evenimente anti-tutun, dintre care unul sub patronajul Preşedintelui României”, se arată în comunicat.

Marea Britanie, care ocupă primul loc în privinţa politicilor de control al tutunului, permite utilizarea ţigaretelor electronice în spaţii publice închise, iar Public Health England (Departamentul de Sănătate Publică al Marii Britanii) încurajează persoanele care doresc să renunţe la fumat să le folosească pentru mai multe şanse de reuşită.

Datele din ţările în care ţigaretele electronice sunt populare arată că incidenţa fumatului a continuat să scadă, dovadă că utilizarea lor nu renormalizează şi nu încurajează fumatul.

”Un raport privind utilizarea acestora, realizat de cercetătorii de la King’s College London (la solicitarea Public Health England), arată că vapatul în mod regulat rămâne la un nivel scăzut în rândul tinerilor, iar de-a lungul ultimilor ani, folosirea regulată a ţigaretelor electronice s-a plafonat în rândul adulţilor şi rămâne în mare măsură limitată la fumători şi foşti fumători, adulţii alegând să vapeze mai ales pentru a renunţa la fumat”, se arată în comunicat.

Comentarii