8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia, pe locul al şaptelea în Europa privind restricţiile în domeniul tutunului

România, pe locul al şaptelea în Europa privind restricţiile în domeniul tutunului

Cele mai puţine restricţii se înregistrează în Austria, Germania şi Luxemburg, iar cele mai multe în state în care s-a dezvoltat deja piaţa produselor cu potenţial de risc redus ca alternativă la fumat, precum Marea Britanie şi Franţa (ţigarete electronice) şi Norvegia, Suedia şi Finlanda (produse cu nicotină pentru uz oral), potrivit raportului.

”România este totodată şi cea mai restrictivă ţară în domeniul politicilor de control al tutunului din Europa Centrală şi de Est, depăşind cu mult Cehia (locul 31), Bulgaria (locul 20), Polonia (locul 15), sau Ungaria (locul 9). Raportul citat analizează legislaţia din 35 de ţări europene, ţinând cont de recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”, se arată în comunicat.

Printre indicatori în stabilirea clasamentului au fost interzicerea fumatului în spaţii publice închise, gradul de respectare a legislaţiei anti-fumat şi interzicerea oricărei forme de publicitate şi promovare a produselor din tutun. De asemenea, România este printre puţinele state europene în care fumatul în spaţii publice închise este complet interzis, conform European Network for Smoking Prevention (ENSP).

Reprezentanţi ai industriei tutunului au avertizat că industria legală a tutunului din România se află în momentul de faţă sub tirul contrabandiştilor şi al activiştilor anti-tutun.

”Accizele au înregistrat o majorare record la finalul anului trecut, contrabanda creşte abrupt, iar producătorii fac eforturi mari pentru a implementa, la 20 mai 2019, un sistem complex de trasabilitate, care va monitoriza ţigaretele din interiorul UE, deşi 90% din contrabandă provine din afara Uniunii. În condiţiile în care suntem deja în topul statelor europene cu cele mai restrictive reglementări în domeniu, activiştii organizează în această săptămână o serie de evenimente anti-tutun, dintre care unul sub patronajul Preşedintelui României”, se arată în comunicat.

Marea Britanie, care ocupă primul loc în privinţa politicilor de control al tutunului, permite utilizarea ţigaretelor electronice în spaţii publice închise, iar Public Health England (Departamentul de Sănătate Publică al Marii Britanii) încurajează persoanele care doresc să renunţe la fumat să le folosească pentru mai multe şanse de reuşită.

Datele din ţările în care ţigaretele electronice sunt populare arată că incidenţa fumatului a continuat să scadă, dovadă că utilizarea lor nu renormalizează şi nu încurajează fumatul.

”Un raport privind utilizarea acestora, realizat de cercetătorii de la King’s College London (la solicitarea Public Health England), arată că vapatul în mod regulat rămâne la un nivel scăzut în rândul tinerilor, iar de-a lungul ultimilor ani, folosirea regulată a ţigaretelor electronice s-a plafonat în rândul adulţilor şi rămâne în mare măsură limitată la fumători şi foşti fumători, adulţii alegând să vapeze mai ales pentru a renunţa la fumat”, se arată în comunicat.

Cele mai citite

Investițiile Guvernului Ciolacu conduc la o creștere semnificativă a producției industriale în România

Premierul Ciolacu își validează strategia de investiții, pe măsură ce producția industrială a României înregistrează o creștere notabilă în 2024. Potrivit datelor publicate de...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...
Ultima oră
Pe aceeași temă