15.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiRomânia, pe locul 5 în Europa la contrabanda cu țigări

România, pe locul 5 în Europa la contrabanda cu țigări

 

Bilanțul Poliției de Frontieră pentru primele 11 luni ale anului 2018 indică o scădere a capturilor de țigări de contrabandă. Dacă în 2017 au fost confiscate 7,5 milioane de pachete de țigări introduse ilegal în țară, în primele 11 luni din 2018 poliţiştii de frontieră au confiscat peste 4,7 milioane de pachete de ţigări, în valoare de 8,6 milioane de euro. „În anul 2018 (11 luni), poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate – au reţinut în vederea confiscării 4.670.000 pachete ţigări de contrabandă, în valoare de peste 8,6 milioane euro (40.884.661 lei), 175,2 kg tutun şi 1.223 kg tutun narghilea.

De asemenea, au fost identificate şi destructurate 17 grupuri organizate (conform Legii 39/2003) în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări în care au fost identificate 157 persoane”, se spune în bilanțul Poliției de Frontieră. Aparent, am asista la o scădere a traficului cu țigări, dar transporturile pe care polițiștii reușesc să le captureze nu măsoară amploarea fenomenului.

 

România, locul 5 în Europa la contrabanda cu țigări

Din punctul de vedere al contrabandei cu țigări, România se află pe primul loc în Europa Centrală și de Est și ocupă locul 5 în Europa. În martie 2018 piața neagră a țigaretelor din România a ajuns la 17,2% din totalul consumului, în creștere cu 1,6% față de ianuarie 2018. Potrivit studiului „Sun Report” dat publicității de Royal United Services Institute, din Marea Britanie, în 2017 rețelele de contrabandă au vândut în România peste 4,15 miliarde de țigarete, adică peste 207.500.000 de pachete de țigări, care reprezintă aproape 10% din volumele traficate pe teritoriul Uniunii Europene, Elveției și Norvegiei.

Volume mai mari de țigarete de contrabandă au ajuns doar pe piețele din Germania, Polonia, Marea Britanie și Franța, state cu populații de două până la cinci ori mai mari decât România. România a ajuns astfel pe locul 5 în Europa, poziție ocupată în 2016 de Italia, un stat cu peste 60 de milioane de locuitori.

 

Metodele contrabandiștilor, „capacul” și „rabla”

În ceea ce privește metodele prin care contrabandiștii încearcă să introducă în țară pachetele cu țigări, cele mai utilizate sunt cele de transportare a „coletelor” prin zonele de la frontiera „verde” cu un relief care blochează accesul mașinilor Poliției de Frontieră, dar și metoda „capac”, prin care pachetele de țigări sunt ascunse printre mărfurile trecute legal granița cu TIR-uri. Mai este utilizată și metoda modificării unor autoturisme pentru crearea unor spații speciale pentru ascunderea pachetelor de țigări. Pentru că în astfel de cazuri legea prevede confiscarea autoturismului, pentru a-și diminua pierderile contrabandiștii utilizează mașini vechi, „rable”, a căror confiscare nu-i păgubește prea mult.

„Dintre modalităţile principale de acţiune la care recurg traficanţii de ţigarete se remarcă traversarea fâşiei de demarcaţie prin locurile în care aceasta prezintă condiţii de relief greu accesibile mijloacelor auto din dotarea Poliţiei de Frontieră și disimularea ţigărilor în autoturisme vechi, modificate sau cu incinte ascunse, pentru limitarea pierderilor în cazul confiscării autoturismului”, se spune în bilanțul Poliției de Frontieră. Majoritatea traficanților sunt din Republica Moldova, România şi Ucraina, dar polițiștii au prins și contrabandiști din Polonia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Turcia, Austria, Germania, Ungaria etc.

 

Fiecare sector de frontieră cu „tradițiile” sale

Cele mai multe încercări de introducere a ţigărilor în România au fost înregistrate la frontierele de Nord, Est şi Sud-Vest. La frontiera de Nord, în Maramureş, Suceava și Satu Mare, predomină ţigările din Ucraina, contrabandiştii fiind organizaţi în grupuri infracţionale transfrontaliere.

Aceştia încearcă trecerea baxurilor cu pachete de ţigări peste frontiera „verde”, în special noaptea: „În această zonă, sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor”, se spune în bilanțul Poliției de Frontieră. La frontiera de Est, în Galaţi, Vaslui, Iaşi și Botoşani, sunt predominante ţigările de origine din Republica Moldova, introducerea acestora în ţară fiind realizată fie prin punctele de frontieră sau la frontiera „verde”.

Pentru trecerea unor transporturi mai mari sunt utilizate autovehicule special amenajate, cantităţile mici fiind trecute granița de către contrabandiști. La frontiera de Vest, în Caraş-Severin, Mehedinţi și Timiş, sunt descoperite, în general, ţigări de calitate medie şi superioară, achiziţionate din magazinele duty-free şi transportate peste frontieră, în cantităţi mici, de persoane care se ocupă cu contrabanda.

 

Cele mai mari transporturi din 2018

Noiembrie 2018 a fost luna în care au fost capturate cele mai mari transporturi de țigări de contrabandă. Pe 21 noiembrie, polițiștii de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret au efectuat un control asupra a două TIR-uri încărcate cu rigips și vată minerală, în care se aflau trei polonezi.

Au fost găsite 941.027 de pachete cu ţigări, respectiv 476.117 pachete în primul autocamion şi 464.910 pachete în cel de-al doilea. Valoarea totală a transportului era de 903.386 lei. Cei trei polonezi au fost prezentaţi instanței Judecătoriei Rădăuţi care a aprobat arestarea lor preventivă pentru 30 de zile, în continuare fiind cercetaţi pentru contrabandă. Pe 8 noiembrie, polițiștii de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Stânca au observat, în zona localităţii Sadoveni, județul Botoșani, un microbuz marca VW, înmatriculat în România, despre care aveau informaţii că e folosit la transportul de țigări.

Polițiștii i-au făcut semn șoferului să oprească, acesta a frânat și din microbuz au coborât mai mulți indivizi care au rupt-o la fugă pe câmp. Poliţiştii de frontieră au tras patru focuri de avertisment în plan vertical, dar nici asta nu i-a oprit pe contrabandiști. În microbuz au fost găsite 51.988 de pachete cu ţigări, în valoare de aproximativ 570.000 lei. Pe 12 noiembrie, poliţiştii de frontieră din Timişoara au oprit în trafic, la intrarea în oraș, un TIR marca Mercedes, înmatriculat la Suceava. În urma controlului, în camion au fost găsite  60.000 de pachete de ţigări de contrabandă, în valoare de aproximativ 600.000 de lei.

Traficanții și-au început „munca” din primele zile ale anului 2019. Pe 4 ianuarie, polițiștii de la SPTF Rădăuţi Prut au făcut semn să oprească șoferului unui Audi, acesta nu a oprit și episodul a continuat cu o urmărie ca-n filme, autoturismul Audi fiind blocat pe un teren din localitatea Viișoara. La „inventar” au fost descoperite 10.400 pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de 120.605 lei.

 

Cele mai scumpe țigări legale din Europa de Est

Una din cauzele menținerii contrabandei cu țigări la nivel ridicat este și faptul că România are cele mai scumpe țigări legale din Europa de Est, după Ungaria (3,61 euro), chiar și fără a ține cont de puterea de cumpărare. Având un preț mediu de 3,31 euro per pachet, țigările din România sunt mai scumpe decât în Polonia (3,19 euro), Slovacia (3,13 euro), Bulgaria (2,55 euro) sau Țările Baltice (Estonia – 3,24 euro, Lituania – 2,99 euro, Letonia – 3,03 euro).  

Cele mai citite

Premierul slovac Robert Fico avertizează: „Slovacia ar putea opri ajutorul pentru Ucraina”

Slovacia analizează posibile măsuri împotriva Ucrainei, inclusiv oprirea ajutorului umanitar și livrărilor de energie, dacă nu se găsește o soluție pentru tranzitul gazului rusesc...

Investigație: Rusia ar fi plătit talibanilor 200.000 de dolari pentru fiecare militar american ucis

O investigație publicată de The Insider în colaborare cu Der Spiegel dezvăluie că serviciile de informații ruse (GRU) ar fi plătit talibanilor câte 200.000...

Ce trebuie să știi despre dermatita atopică și cum să o gestionezi?

Dermatita atopică este o boală inflamatorie a pielii cu debut precoce și cu o prevalență pe durata vieții de aproximativ 20% . Apare...
Ultima oră
Pe aceeași temă