România stă foarte prost la evoluția cazurilor noi de Covid-19, după cum arată situația întocmită la nivelul Uniunii Europene pe ultimele două săptămâni, din datele colectate până sâmbătă seara. Țara noastră are o evoluție negativă galopantă și alarmantă.
Tot mai multe țări introduc restricții românilor care vor să intre pe teritoriul lor iar turiștii cu planuri de vacanță și sejururi plătite în Cipru au primit deja interdicție de călătorie în însorita insulă din Marea Mediterană. „Românii nu vor putea călători în scop turistic în Cipru, iar în cazul în care călătoresc în alte scopuri decât cele turistice, perioada de izolare de 14 zile va fi obligatorie.”, îi avertizează Ministerul Afacerilor Externe pe cei care vor să ajungă în Cipru.
Grecia a anunțat că, pe lângă turiștii care le intră în țară terestru, obligativitatea unui test negativ Covid-19 se aplică și românilor care aleg să meargă în vacanță cu avionul. Măsura se aplică începând cu 28 iulie iar persoanele care ajung în aeroporturile din Grecia trebuie să prezinte un test molecular negativ, prelevat cu maxim 72 ore înainte de momentul sosirii. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificate trebuie traduse în limba engleză.
Începând de luni, 27 iulie, tranzitarea Austriei în regim terestru este condiționată de lipsa oricăror locații permise pentru scurte opriri. Pentru turiștii care vor să petreacă sejururi în Austria este obligatoriu un test negativ Covid-19 nu mai vechi de 72 ore față de momentul prezentării la graniță, în vreme ce perioada de izolare obligatorie s-a redus de la 14 zile la 10 zile.
România avea până sâmbătă seara o rată de îmbolnăvire de 56,7 cazuri înregistrate la 100.000 locuitori în ultimele 14 zile, potrivit monitorizării Uniunii Europene. Doar Luxemburg (208,3 cazuri noi în același interval) este peste țara noastră la nivelul UE și Marea Britanie.
Foarte prost stă România și în ceea ce privește mortalitatea în ultimele două săptămâni, 1,6 cazuri la 100.000 cetățeni, de asemenea locul 2 în clasamentul european, după Suedia, care are 1,7 decese la 100.000 locuitori în același interval.