Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

România este trimisă în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene

Netranspunerea Directivei privind mărcile în legislația națională este motivul pentru care Comisia Europeană solicită inclusiv aplicarea de sancțiuni financiare.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 02.07.2020 - 14:41

Directiva privind mărcile aduce o serie de modificări semnificative, inclusiv o definiție revizuită a mărcii, adaptată la era digitală; noi motive care împiedică înregistrarea mărcilor; noi norme privind mărfurile contrafăcute în tranzit, precum și noi dispoziții de armonizare a procedurilor privind mărcile în toate statele membre ale UE. În opinia Comisiei Europene, toate aceste modificări constituie un pas important în modernizarea și armonizarea în continuare a legislației UE privind mărcile.

Statele membre au fost obligate să transpună directiva în legislația națională până la 14 ianuarie 2019. României i s-a transmis un aviz motivat, iar aceasta a avut la dispoziție un termen pentru a răspunde. Totuși, în pofida faptului că i s-a acordat o prelungire a termenului de răspuns la avizul motivat, România nu a comunicat măsurile de transpunere.

Ca răspuns la lipsa de reacție a statului român, Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu privire la acest caz. România este singurul stat membru care nu a comunicat măsurile necesare transpunerii directivei, potrivit unui comunicat de presă transmis de oficialii europeni. Procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor statelor permite, în baza tratatelor Uniunii Europene, implică inițierea procedurii judiciare împotriva unui stat membru care nu aplică legislația UE. Comisia Europeană poate introduce acțiune la Curtea de Justiție care poate impune sancțiuni financiare statului respectiv.

Comentarii