România a comandat încă 9 milioane de vaccinuri anti-COVID-19 de la CureVac

Ministerul Sănătăţii a semnat, zilele trecute, o comandă de încă 9 milioane de vaccinuri anti-COVID-19 de la compania germană CureVac, a anunţat, miercuri, la Guvern, ministrul Vlad Voiculescu.

Ioana Oancea 0 comentarii

27.01.2021 - 18:15

„Premierul şi-a exprimat deja disponibilitatea pentru a aloca resursele necesare pentru procurarea tuturor vaccinurilor care sunt disponibile. Ministerul Sănătăţii a semnat, zilele trecute, o comandă pentru încă 9 milioane de vaccinuri CureVac, unul dintre produsele care încă nu a fost aprobat, dar există încă o înţelegere clară că dacă procesul va merge mai departe, dacă vaccinul va fi aprobat, va ajunge în cantităţi rezonabile - cum spuneam, vorbesc de 9 milioane de doze - şi în România", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, în prezent, în România, există mai multe centre de vaccinare cu circuit închis decât cu circuit deschis. Aproximativ 30% din vaccinări sunt în afara platformei de vaccinare. Ministrul a explicat că centre cu circuit deschis înseamnă că toată lumea se poate programa, în timp la cele cu circuit închis doar anumite categorii se pot programa. „Lucrul acesta ne îngrijorează", a arătat demnitarul.

Pe de altă parte, Voiculescu a spus că vor fi efectuate controale la centrele de vaccinare anti-COVID iar pentru neregulile depistate vor fi aplicate sancţiuni. „Avem nevoie de sancţiuni pentru cei în măsură să verifice dacă strategia adoptată de Guvernul României este respectată la nivelul centrului de vaccinare. Există medici coordonatori pentru fiecare centru de vaccinare. În acest moment putem să îi asigurăm de cercetări disciplinare dacă nu vor respecta ceea ce s-a stabilit. Imediat vom putea să vorbim despre sancţiuni adoptate de către Guvern", a susţinut Voiculescu.

El a spus că, în perioada 15 - 23 ianuarie, 1.353 de persoane s-au vaccinat anti-COVID-19, deşi erau eligibile pentru etapa a treia. El a menționat și că procesul trebuie transparentizat.

Comentarii