3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiReguli stricte pentru vizitele la domiciliu ale preoților înaintea Bobotezei

Reguli stricte pentru vizitele la domiciliu ale preoților înaintea Bobotezei

Finalul de an 2020, cu tot ce înseamnă tradiții religioase, atât de îndrăgite de români, va fi altfel decât în mod obișnuit din cauza restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de coronavirus.

Tradiționala vizită a preoților în casele ori apartamentele enoriașilor pentru cunoscuta stropire cu agheasmă de dinainte de Bobotează, se va desfășura după reguli stricte stabilite de autorități pentru evitarea răspândirii noului coronavirus.

Preoții nu au voie să mai intre în interiorul locuințelor decât în situațiile în care enoriașii insistă ca aceștia să parcurgă cameră cu cameră și să stropească pereții cu agheasmă, așa cum se întâmplă în mod tradițional.

Preoții și cântăreții au obligația de a purta mască sanitară și mănuși atunci când intră în gospodăria ori locuința credincioșilor. Ei trebuie să păstreze o permanent o distanță de minim 1,5 metri față de enoriașii vizitați.

Preoții sunt îndemnați ca în această perioadă să intensifice pastorația individuală răspunzând solicitărilor enoriașilor pentru oficierea unor sfeștanii la domiciliu, vizitarea și citirea unor rugăciuni de sănătate la căpătâiul celor bolnavi. Credincioșii au primit dezlegare din partea autorităților să se poată întâlni cu preoții în afara lăcașului de cult pentru a primi binecuvântare.

„Clericii care doresc să organizeze vizite pastorale cu prilejul Praznicelor Naşterii Domnului sau al Botezului Mântuitorului Iisus Hristos, trebuie să ţină cont de recomandarea de a alege o singură perioadă, ori înainte de Naşterea Domnului, ori de Bobotează. Ei nu vor putea merge de două ori cu vizitele pastorale în aceeaşi parohie.”, au stabilit cei din Prefectura Capitalei în urma unei întâlniri la care au participat reprezentanții Episcopiei București și ai Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Tocmai pentru a se evita creșterea infectărilor, preoții au obligația de a anunța care este opțiunea printr-o notificare a protopopului ce va conține perioada aleasă pentru vizitarea la domiciliu a enoriașilor.

Oficialii au încercat astfel să ofere bucureștenilor posibilitatea de a practica religia în cele mai bune și sigure condiții și de a le asigura accesul la serviciile religioase prin respectarea măsurilor sanitare impuse cu scopul de a fi evitată creșterea numărului de noi cazuri de Covid-19.

Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă