Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Record pe litoral: peste 5 milioane de înnoptări. 2019 se anunță și mai bun

Când specialiștii din turism trag linie și fac bilanțul, aceștia iau în calcul nu doar numărul de turiști, ci și un indicator relevant pentru domeniu: numărul înnoptărilor, adică al nopților petrecute de turiști în unitățile de cazare.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 10.03.2019 - 17:35

Anul trecut s-a înregistrat, din acest punct de vedere, un record: a fost depășit pragul de 5.000.000 de înnoptări. Potrivit datelor furnizate de către Direcția Județeană de Statistică (DJS) Constanța, numărul înnoptărilor a crescut la 5.010.000 în 2018. Am consultat statisticile pe 2017, care arătau doar 4.729.200 înnoptări. Numărul anterior fusese și mai mic: 4.541.900 înnoptări înregistrate în 2016.

 

Voucherele de vacanță, motorul creșterii

Principalul motiv al acestei creșteri îl reprezintă voucherele de vacanță – spune Ionuț Nedea, CEO al tour-operatorului LitoralulRomanesc.ro, cel mai mare de pe litoral. Este, fără îndoială, motorul din spatele acestei creșteri, lucru demonstrat și de statisticile din anii trecuți. Se mai pot lua în calcul și investițiile realizate pe litoral, mai ales în unitățile de cazare.

 

Se anunță un an excelent: vânzări mai mari cu 40%

Voucherele se vor acorda și anul acesta, iar acest lucru promite să aducă noi recorduri pe litoral. Lucrurile arată bine încă de pe acum. Ionuț Nedea spune că, în perioada octombrie 2017–martie 2018, agenția pe care o conduce a vândut sejururi de circa 6 milioane de euro pe litoralul românesc. În perioada octombrie 2018–martie 2019, vânzările au ajuns la 10 milioane euro.

 

Reduceri până la sfârșitul lunii martie

Românii au învățat că e mai ieftin să facă rezervări pentru vacanță din vreme. „Avem reduceri care pot ajunge până la 50%, poate chiar mai mult în unele situații“, spune Ionuț Nedea. Perioada de reduceri oferită de hotelieri se va termina la finele lunii martie. Cele mai căutate hoteluri sunt cele de peste 3 stele. Românii sunt în continuare adepții turismului all-inclusive. Mamaia rămâne cea mai căutată stațiune, dar se manifestă un interes major și pentru sudul litoralului, unde mai multe complexuri hoteliere de 4 și 5 stele oferă servicii all-inclusive. Dacă adăugăm și reducerile de preț din această perioadă, ofertele sunt demne de luat în seamă.

 

Mai puțini străini

Numărul turiștilor români care au vizitat județul Constanța în 2018 a fost în creștere. Potrivit datelor furnizate de DJS Constanța, numărul turiștilor sosiți în județ anul trecut a fost de 1.312.400, față de 1.235.500 persoane în anul 2017. Vorbim, așadar, de o creștere de 6,2%.

Capitolul la care stăm mai prost este cel al turiștilor străini care ne vizitează. Aici s-a înregistrat o scădere ușoară. În 2018, potrivit DJS, în județul Constanța au ajuns 62.571 de turiști din alte țări. În 2017, numărul acestora a fost de 62.548, deci cu 23 mai puțini. Pentru prima dată în mulți ani, însă, ponderea turiștilor străini scade sub 5% din total. În 2018 a fost de 4,8%, în 2017 de 5,1%.

 

Vouchere de vacanță până în 2020

Guvernul a decis, anul trecut, ca toți salariații din sistemul public să beneficieze de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 lei și în anii 2019-2020. „Pentru că este o măsură care și-a dovedit eficacitatea, Guvernul a decis să acorde vouchere atât în 2019, cât și în 2020. Datorită voucherelor, numărul de turiști din România a crescut simțitor. De exemplu, doar pentru luna septembrie a crescut cu 14% numărul turiștilor români care au înnoptat într-o unitate autorizată, față de aceeași perioadă a anului precedent. La nivel național, numărul total al turiștilor a crescut cu aproximativ 6%, date valabile pentru perioada de la începutul anului până în septembrie, raportat la anul trecut. A fost o măsură apreciată de industrie, motiv pentru care reprezentanții acesteia ne-au solicitat să o prelungim și în următorii ani sub aceeași formă“, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Un efect secundar al acestei măsuri a fost creșterea cererilor de autorizații pentru unitățile de cazare din România. În medie, la nivelul întregii țării, a fost înregistrată o creștere de 10% a cererilor față de aceeași perioadă a anului trecut.

Comentarii